2011-04-01

Yeşilyurt, Selami
Gül, Şeyda

Bu çalışmanın amacı ortaöğretim biyoloji dersi “Taşıma ve Dolaşım Sistemleri” ünitesinin kavratılmasında, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı çalışma yaprağının hazırlanarak öğretim açısından etkililiğini değerlendirmektir. Çalışma grubunu Erzurum il merkezinden uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiş özel bir dershanede biyoloji dersini alan toplam 39 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada ön-test son-test kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. Etkinlikler, kontrol grubunda geleneksel öğretim yöntemiyle, deney grubunda ise yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı hazırlanan çalışma yaprağının kullanıldığı grup aktiviteleri ile yürütülmüştür. Araştırmacılar tarafından geliştirilen 20 soruluk çoktan seçmeli kavramsal başarı testi veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Başarı testinden elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda, gruplar arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı düzeyde (p<0,05) bir farklılık olduğu belirlenmiştir.
The aim of this study is to prepare a worksheet based constructivist learning approach and to evaluate its effectiveness in terms of instruction for being grabbed Transport and “Circulatory Systems” chapter at secondary school biology lesson. Study group consists of totally 39 students attending to biology lesson at a private course named in Turkish “Dershane” selected conformity sampling method from the center of Erzurum. It was utilized pre-test, post-test experimental design with control group. The activities were carried out with traditional instruction method for control group and with group activities where was used worksheet based constructivist learning approach. A 20-item multiple choice conceptual achievement test was used to obtained the data. The findings indicated that there was a statistically significant difference (p<0,05) between groups in favour of experimental group.

Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımı, Çalışma yaprağı, Kavram yanılgısı, Taşıma ve dolaşım sistemleri, Constructivist learning approach, Worksheet, Misconception, Transport and circulatory systems

Yeşilyurt, S. ve Gül Ş. (2011). “Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına dayalı hazırlanan çalışma yaprağının öğrenci başarısına etkisi (Pilot uygulama)”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 24(1), 247-261.