Aristoteles’te müzikal terimlerin anlamı ve kullanımı

İlim, Fırat

Bu çalışmanın amacı, Aristoteles’in kullandığı temel müzikal terimlerin günümüz terminolojisi ile karşılaştırılarak açıklanmasıdır. Burada, müzik, Aristoteles’in sanat anlayışı içerisindeki yeriyle birlikte alınmaktan ziyade, teknik bir konu olarak işlenecektir. İzleyeceğimiz yöntem, öncelikle, Greklerden elimize ulaşan müzikolojik veriler ışığında teknik terminolojiyi netleştirmek; daha sonra Aristoteles’in metinlerinden yola çıkarak ve Platon’un söz konusu terimleri kullanımları ile karşılaştırmalar yaparak, konu ile ilgili terimlerin kullanımının işaret ettiği müzik anlayışını öğelerine ayıracak bir metin analizi yapmak olacaktır. Temel metinlerimiz Poetika ve Politika olmak üzere, gerekli noktalarda Retorik ve Metafizik’teki ve kullanımları da hesaba katacağız.
The aim of this paper is to explain the basic musical terminology used by Aristotle comparing with today's. Rather than taken in relation with the philosopher's understanding of art, music will be taken as a technical subject. The method will be, clarifying the technical terminology of the ancient Greeks by the ancient texts, thereafter making a text analysis which will focus on the usages of the terms by Aristotle, referring to Plato. The main texts will be On Poetics and Politics, but Rhetoric and Metaphysics will also be used when needed.

Müzik, Tonal müzik, Melodi, Armoni, Ritim, Music, Tonal music, Melody, Harmony, Rhythm

İlim, F. (2018). "Aristoteles’te müzikal terimlerin anlamı ve kullanımı". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 30, 55-66.

Collections