İş kazalarının nedenleri üzerine kuramsal yaklaşımlar ve kazaların önlenmesi

1983

İş kazası, işletmede canlı ve cansızın bir arada olduğu sırada aniden meydana gelen olaydır. Bu tanımda canlı işgören, cansız işin yapılması için kullanılan makina, ani olay ise, kazadır. İş kazasını insan etkinliğinde oluşan zarar verici olay olarak da tanımlayabiliriz. Kaza rastgele olan, kötü sonuçlar doğuran bir olaydır. İlk bakışta rastgele olma özelliği çok karmaşık nedenler serisinin analizindeki güçsüzlüğümüzü gösterir. "Bilim ve Yöntemler" eserinde Poincare tesadüf bizim bilgisizliğinin ölçüsüdür demektedir. Bununla birlikte bazı kaza nedenleri üzerine yapılan bilimsel incelemeler sonunda önemli bulgular elde edilebilir.İş kazası kavramı olaya bakış açısına göre farklı tanımlanabilir. Faverge sanayi sistemi kavramından yola çıkarak üretim sisteminde her birime hücre adını veriyor.Ona göre; kaza, belirli bir değerdeki hücrelerin görevlerini yapmamalarından, dikkatsizliklerinden mesleki bilgilerinin yetersiz kalmasından ve karar vermedeki gecikmelerinden ileri gelmektedir.

İş kazalarının nedenleri, Kazaların önlenmesi, İşgören, İş kazası

Efil, İ. (1983). ''İş kazalarının nedenleri üzerine kuramsal yaklaşımlar ve kazaların önlenmesi''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 191-203.