Simmel ve marksizm arasında zayıf görünen güçlü bağlar

Simmel, sosyoloji kuramında, para ekonomisinin metropol tipi yaşama etkilerine ve yabancılaşma kavramına odaklanmıştır. Metropoller, para ekonomisinin kalbinin attığı yerler olarak ekonomik aktivitelerin en yoğun olduğu yerlerdir. Üretim ve takas ilişkileri kırsal kesimde metropollerden farklı deneyimlenirken, bunun bireyde yarattığı psikolojik etki yaşam biçimlerine nasıl yansımaktadır? Simmel'e göre modem hayatın en derin sorunu giderek bireyselleşmeye hapsoluşumuzdur ve metropol tipi yaşamın en büyük maliyeti ve tehlikesi budur. Bu konuları analiz edebilmek amacı ile Simmel, Marx kavramsallaştırmaları olarak bilinen yabancılaşma ve meta fetişizmi kavramlarına değinir. Ancak problem şu ki; Simmel'in modemite kuramını oluştururken kullandığı kavramlar, genellikle sadece Marx'a atfedilen kavramlar olarak karşımıza çıkmakta, çok önemli bir modemite kuramcısı olmasına rağmen Simmel'in katkısı gözden kaçmaktadır. Makalenin amacı, Simmel'in bu kavramları kullanış biçimini Marx ile karşılaştırmak ve Marxist ekol içinde Simmel'in etkisini vurgulamaktadır.
On his sociology theory,Simmel focuses on the effects of money economy on the metropolitan mode of life and alienation. The metropolitan cities, are the centres of economic activity and concentration as well as being the centers of money economy. How do production and barter relations experienced in urban centres, these being different from the rural ones, affect individuals both psychologically and in terms of way of living? According to Simmel, the deepest problem of modem life is related to preserving the individuality and the existential autonomy of the individual and the cost of metropolitan life is the danger of losing one's individuality. In order to analyze that, Simmel use some concept such as alience, meta fetishism, that are known as Marx's conceptualization. Altough Simmel is one of the most important modemity theorist, but because of theese concetps generally has been known as Marx's conceptualization, Simmel's contribution is hidden. So, this article aims to analyze how theese concepts used by Simmel compared with Marx and exhibit Simmel's effect on Marxist ecole.

Yabancılaşma, Meta fetişizmi, Alienation, Para ekonomisi, Money economy, Meta fetishism

Özelce, G. (2017). ''Simmel ve marksizm arasında zayıf görünen güçlü bağlar''. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 26(1), 133-149.