2008

Son yıllara Ermeni diasporası sözde Ermeni soykırımı konusundaki faaliyetlerini bilimsel bir görüntü altına yapmaktadırlar. Görünüşte bilimsel ve akademik gibi görünen kitap ve dergiler yayınlatılmakta, tezler yaptırılmaktadırlar. Ayrıca Ermeni diasporasının yoğun çabaları sonucunda ABD’deki bazı eyaletlerde sözde soykırım konularının eğitim programlarında yer alması sağlanmıştır. Böylece sözde Ermeni soykırımı Ermeni iddiaları doğrultusunda öğrencilere verilmektedir. Bu çalışmada Ermeni faaliyetlerinin yoğun olduğu ülkelerden birisi olan ABD’de sözde soykırım öğretimi konusuna dikkat çekilerek, Ermeni iddialarını bilimsel bir görüntüye sokma çabalarından bir örnek olarak yapılmış olan bir doktora tezi analiz edilmektedir.
In recent years, the Armenian diaspora are carrying out their activities about so-called Armenian genocide under a scientific mask. They have some books and journals published and thesis performed as if they are scientific and academic. Also, as a result of a great effort of the Armenian diaspora, the topics of so-called Armenian genocide were included in schools’ curriculum in some states in the USA. So-called Armenian genocide is taught in the line of Armenian claims. While this study draws an attention to the teaching of so-called genocide in the USA schools where the Armenian activities are frequent, a Ed.D. thesis which is an example of their effort to transform Armenian claims in a “scientific” form is analyzed.

Amerika Birleşik Devletleri, United States, Soykırım eğitimi, Sözde Ermeni soykırımı, Türkiye, Genocide training, So-called Armenian genocide, Turkey

Yüksel, S. (2008). "ABD okullarında sözde ermeni soykırımının öğretilmesi ve bu konuda yapılmış bir doktora tezinin analizi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 21(1), 193-208.