Gök, Remzi
Uçar, Mustafa

Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler), ülke ekonomisinin gelişmesinde büyük öneme sahiptir. Milli gelir ve istihdamın artırılmasında büyük paya sahip olan bu işletmeler, en önemli finansman kaynaklarından biri olan banka kredilerine ulaşmada büyük engellerle karşılaşmaktadırlar. Bu engellerden en önemlisi teminat yetersizliğidir. KOBİ’lerin teminat sorunlarını çözmek amacıyla 1991 yılında kurulan Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma Anonim Şirketi (KGF), ilk kredisini verdiği Temmuz 1994 yılından beri faaliyet göstermektedir. Bu çalışmada, Diyarbakır ili merkez ilçelerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin finansman sorunu çözümünde ne tür finansman tekniklerini kullandıklarını incelemek ve firmaların KGF’den yararlanıp yararlanmadıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında 75 KOBİ’den elde edilen verilerin SPSS 18.0 ile analizi sonucunda, çoğu firmanın başvurduğu özkaynak dışı finansman kaynaklarından KGF kefaleti kullanımının düşük olduğu, başvuran 9 firmadan sadece 6’sının fon kefaletinden faydalanabildiği görülmüştür. Ayrıca yapılan korelasyon analizinde finansman sorunu varlığı ile işletme faaliyet süresi, finansal planlama ve Fon’a başvuru yapma durumu arasında herhangi bir ilişkinin bulunmadığı; finansal planlama yapma ve yıllık ciro arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişki bulunduğu ortaya çıkmıştır.
SMEs have a great importance in the development of the country's economy. Despite their important role on the increasing of national income and employment, SMEs have great problems on getting credits, which are their most important financial resources. The biggest obstacle SMEs faces with heir bank loan application is that they do not able to offer sufficient guarantee to the banks. In order to solve the biggest obstacles of SMEs, Credit Guarantee Fund (CGF) was founded in 1991 and KGF has been operating since July 1994. In this study, it is intended to identify whether SMEs operating in Diyarbakir use CGF as an alternative to solve their guarantee obstacle or not. Under the extent of the research the data obtained from 75 SMEs is analyzed by the SPSS 18.0. In addition, with correlation analysis, there is no relationship between existence of the financial problem and activity of business period, financial planning and status of application to the Fund, but found negative relationship between the financial planning and annual turnover.

Bu çalışma “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ’lerin) Finansman Sorunlarının Çözümünde Kredi Garanti Fonu Uygulaması: Diyarbakır İli Örneği” adlı yüksek lisans çalışmasının özetidir.

Kredi garanti fonu, KOBİ finansman sorunları, KGF, Credit guarantee fund, SMEs’ financial problems, CGF

Gök, R. ve Uçar, M. (2013). "Diyarbakır’da faaliyet gösteren kobi’lerin finansman sorunu çözümünde kredi garanti fonu". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(1), 117-146.