1991

Bu çalışmada 65 üriner enfeksiyonlu olgunun 130 böbreği ultrason (US) ve intravenöz pyelografiyle (IVP) incelenmiş, bulunan patolojiler açısından her iki yöntem karşılaştırılmıştır. Bulunan patolojiler incelendiğinde US'nin, IVP'ye göre sensitifliği % 46.8, spesifitesi % 91.8 olarak bulunmuştur. Gros patolojilerden hidronefrozda US'nin sensitifliği % 100, atrofik böbrekde % 50 bulunmuştur. Minör patolojilerde ise US'nin IVP'ye göre sensitifliği % 19 olarak tespit edilmiştir. Minör patolojilerde US'nin yetersiz kaldığı ancak noninvazif olması nedeniyle başlangıçta tarama yöntemi olarak kullanılmasının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
In this study, 130 kidneys of 65 cases of urinary infection were investigated with ultrasound (US) and, intravenous pyelography and compared according to their pathology. The sensitivity of US was % 46.8 and specificity % 91.8, when compared with WP. In gross pathology, especially in hydronephrosis, US sensitivity was found % 100 and % 50'in atrophic kidneys. In minor pathologies, the sensitivity of US was found % 19 as to IVP.

Bu çalışma, XXXIII. Milli Pediatri Kongresi'nde bildiri olarak sunulmuştur.

Çocuklarda üriner sistem, Enfeksiyon, Radyolojik inceleme, Ultrasonografi, Urinary system in children, Radiological examination, Infection, Ultrasonography

Fidansoy, B. vd. (1991). ''Çocuklarda üriner sistem enfeksiyonun radyolojik incelenmesinde ultrasonografinin değeri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 18(1), 45-50.