2016-08-15

Avcı, Turgay
Ateş, Özlem

Araştırmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgilerine yönelik algılarının belirlenmesi ve bu algılarının çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesidir. Çalışmaya 2013-2014 eğitim öğretim yılında Manisa ilinde görev yapan 332 fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Veri toplama araçları olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği” ve “Görüş Formu” kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde; ilişkisiz t-testi, tek faktörlü varyans analizi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testleri kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi ölçeğinin tüm bileşenlerine yönelik algılarının “iyi” düzeyde oldukları belirlenmiştir. Ayrıca, fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgi düzeyleri; cinsiyete, mezun olunan bölüme, çalışılan yerleşim yerine, kıdeme ve günlük ortalama bilgisayar kullanma süresine göre farklılıklar göstermektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bağlı olarak öğretmen yetiştirme süreci ve sonrası ile ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.
This study aims to determine science teachers’ perceptions of technological pedagogical content knowledge and to examine whether it shows difference or not according to some factors. 332 science teachers working in Manisa contributed to this study in 2013-2014 academic year. "Personal Information Form", "Technological Pedagogical Content Knowledge Scale", and “View Form” were used as data collecting tools. In the analysis of quantitative data; independent t-test, single-factor variance analysis, Mann Whitney U test, and Kruskal Wallis H tests were used. Moreover, content analysis was used to analyze the qualitative data. As a result, it was determined that science teachers' perceptions for all dimensions of technological pedagogical content knowledge scale is good. In addition, there are differences in their technological pedagogical content knowledge level as to gender, graduate program, working place, seniority, and daily average computer usage duration. According to the results of the study, some suggestions are offered for teacher training and after training period.

Bu çalışma ilk yazar tarafından 2014 yılında tamamlanan yüksek lisans tez çalışmasından üretilmiştir ve 4. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi’nde (EPOK 2016) sözlü bildiri olarak sunulmuştur.

Fen bilimleri öğretmenleri, Teknolojik pedagojik alan bilgisi, Science teachers, Technological pedagogical content knowledge

Avcı, T. ve Ateş Ö. (2016). “Fen bilimleri öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgilerine yönelik algıları üzerine bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 30(1), 19-42.