2018-04-11

Bu çalışmada, oksijence zenginleştirilmiş emme havasının motor performansı ve egzoz emisyonlarına olan etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Tüm deneyler; LPG’li buji ateşlemeli motorun ısınma periyodunda kütlesel olarak farklı oranlarda oksijenin emme havasına sevk edilmesi suretiyle gerçekleştirilmiştir. Emme havasının oksijence zenginleştirilmesinin yanma verimini iyileştirerek motor performansı, HC ve CO emisyonları üzerinde olumlu etkilere neden olduğu tespit edilirken NOx emisyonlarının olumsuz etkilendiği gözlemlenmiştir.
In this study, the effects of oxygen enriched intake air on engine performance and exhaust emissions were investigated experimentally. All experiments were carried out in a warm-up period of a LPG spark-ignition engine by delivering the oxygen to the intake air at different mass ratios. The oxygen enriched intake air improves combustion efficiency which has positive effects on engine performance, HC and CO emissions but on the other side it has been observed that NOx emissions are adversely affected by oxygen enrichment.

Buji ateşlemeli motor, LPG, Oksijen, Isınma periyodu, Spark ignition engine, Oxygen, Warm-up period

Baskın, N. vd. (2018). "LPG yakıtlı buji ateşlemeli motorun ısınma periyodunda oksijen ile zenginleştirilmiş emme havasının performans ve egzoz emisyonlarına olan etkilerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(1), 403-416.