Düzenli dalgalar üreten bir sayısal dalga tankının SPH yöntemi ile modellenmesi

2019-08-02

Özbulut, Murat

Bursa Uludağ Üniversitesi

Dalga üretici tanklar tarafından üretilen dalga sistemlerine, açık deniz yapıları (petrol çıkarma ve sismik araştırma platformlarının tasarımı) üzerine gelen yüklerin belirlenmesi, kıyı mühendisliği uygulamaları (liman tasarımı ve kıyı dalgalarının incelenmesi), gemi hareketlerinin analizleri ve yeni nesil dalga enerjisi çevirici sistemlerin tasarlanması gibi pek çok mühendislik alanında ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanlarla sınırlı olmamakla birlikte örnek olarak sözü edilen mühendislik problemlerinin sayısal analizlerini gerçekleştirebilecek kararlı ve gerçekçi bir sayısal hesaplama algoritması oluşturulması bu çalışmanın temel hedefidir. Böylece tasarım aşamasında ihtiyaç duyulan problem parametrelerinin hesaplamalı olarak elde edebilmesi ve gelecek araştırma-geliştirme çalışmalarına girdi sağlayacak bir altyapı oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu çalışmada, belirtilen mühendislik problemlerinin çözümüne özgün bir katkı sunmak için parçacık temelli, hareketin Lagrange denklemleri aracılığıyla tanımlanmasına dayanan ve ağdan bağımsız bir yöntem olan İnterpolasyonlu Parçacık Hidrodinamiği (Smoothed Particle Hydrodynamics, SPH) olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz sayısal yaklaşım ile çözümlemeler yapılmıştır. Elde edilen sayısal sonuçlar birim dalga boyuna düşen toplam dalga enerjisi ve beklenen teorik dalga karakteristikleri ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar ışığında, simülasyon sonuçlarının teorik verilerle yüksek doğruluk ve hassasiyette uyumlu olduğu gözlemlenmiştir.
Wave systems produced by wave generator tanks is required in many engineering fields such as offshore structures (design of oil extraction and seismic research platforms), coastal engineering applications (port design and analysis of coastal waves), analysis of ship movements and design of next generation wave energy converter systems. Establishing a stable and realistic numerical algorithm that can perform numerical analysis of the engineering problems mentioned but not limited to these fields is the main theme of this study. Therefore the problem parameters required in the design phase can be obtained by computational methods and an input data will be provided for the future researchdevelopment studies. In this work, particle-based, Lagrangian and mesh-free, namely, Smoothed Particle Hydrodynamics (SPH) method is used to provide a novel contribution to the solution of specified engineering problems. The obtained numerical results were compared with the theoretical total wave energy per unit wavelength and the expected theoretical wave profiles. In the light of these comparisons, it has been observed that the accuracy and precision of the simulation results are highly compatible with the theoretical data.

Sayısal dalga üretici tanklar, Dalga enerjisi, Düzenli dalga, Serbest su yüzeyi hidrodinamiği, Parçacık yöntemleri, SPH, Numerical wave generator tanks, Wave energy, Regular waves, Free surface hydrodynamics, Particle methods

Özbulut, M. (2019). "Düzenli dalgalar üreten bir sayısal dalga tankının SPH yöntemi ile modellenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(2), 551-570.