Yelken göğüs yaralanmalarında epidural kateter uygulaması ile ağrı tedavisi

1992

Yelken göğüs nedeniyle yoğun bakımda tedavi edilen ve ağrı giderilmesi için I.M. narkotik (Grup I) veya epidural lokal anestezik + narkotik (Grup II) uygulanan 2 grup hasta ventilatörde kalma, entübasyon ve yoğun bakımda kalma süreleri bakımından karşılaştırılmaları. 9 olgudan oluşan I. grup olgulann ventilatörde kalma süresi, 7 olgudan oluşan II. grup olgulara göre daha uzun olarak bulundu (p < 0.001). Ancak iki grup arasında intübasyon süresi ve yoğun bakımda kalma süresi bakımından anlamlı fark bulunmadı. Il. Grup olgularda yoğun bakım süresinin intübasyon süresine göre uzun olması dikkati çekti.
Flail chest patients who were treated in ICU divided into 2 groups, were evaluated for the duration of ventilation, intubation and ICU stay. The 9 patients in group I had significantly longer duration of ventilation than group Il (7 patients). However, group 2 patients had a longer duration of ICU stay and hospitalization. This method did not alter the duration of ventilation or intubation but ICU stay was prolonged insignificantly. In conclusion epidural pain relief in flail chest, together with chest physiotherapy, is found to be useful.

Yelken göğüs yaralanmaları, Epidural kateter uygulaması, Ağrı tedavisi, Yoğun bakım, Narkotik

Şahin, Ş. (1992). ''Yelken göğüs yaralanmalarında epidural kateter uygulaması ile ağrı tedavisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(1), 41-48.