1995

Tavukçuoğlu, Figen

In this study, it was investigated the availability possibilities of direct and indirect somatic cell counts, microbiological analysis and milk serum LDH values for the diagnosis of subclinical mastitis cows. Direct Microscopic Somatic Cell Count (DMSCC) results and milk serum LDH values were compared in CMT and microbiological analysis results positive or negative milk samples, respectively. Statistically significant differences were found between two groups. Microbic growth were seen in 22 milk samples. Staph. aureus, Coryn. pyogenes and E. coli were isolated and identified in 20, one, one samples, respectively.
Bu çalışmada, ineklerde subklinik mastitislerin teşhisinde direkt ve indirekt somatik hücre sayımı, mikrobiyolojik muayene ve süt serumu LDH değerlerinden faydalanabilme olanakları araştırıldı. CMT ve mikrobiyolojik muayene sonuçları pozitif ve negatif çıkan süt örnekleri, Direkt Mikroskopik Somatik Hücre Sayımı (DMSHS) bulguları ve süt serumu LDH değerleri açısından karşılaştırıldı. Bu iki grup arasında istatistiki açıdan önemli farklılıklar belirlendi. Yirmiiki süt örneğinde bakteri üremesi görüldü. 20 örnekte Staph. aureus, birer örnekte ise Coryn. pyogenes ve E. coli izole ve identifiye edildi.

Cows, Subclinical mastitis, İneklerde, Subklinik mastitisler, Somatik hücre sayımı, Diagnosis

Ünal, E. F. vd. (1995). "Subklinik mastitislerin teşhisinde farklı analiz metodlarının kullanım olanakları". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 14(1-2-3), 67-73.