Untitled

2009-10-07

Ghrelin, öncelikli olarak midedeki endokrin X(A) hücreleri tarafından salgılanan polipeptid yapıda bir hormondur. Ghrelin, büyüme hormonunun salınımı, enerji dengesi, besin alımı ve vücut ağırlığının ayarlanmasında görev alır. 28 aminoasitten oluşan moleküler yapısında, 3. aminoasite bir yağ asidinin bağlanıp bağlanmamasına göre açillenmiş ya da des-açil ghrelin olarak adlandırılan 2 formu bulunur. Aktif olan, yağ asidi bağlanmış, açillenmiş formudur. Bu formdaki ghrelin etkisini özellikle kendisine özgü olan büyüme hormonu salgılatıcı reseptöre bağlanarak gösterir. Ghrelinin, büyük oranda sentezi midede gerçekleşmesine rağmen bağırsak, kalp, böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, plasenta gibi birçok organda varlığı tespit edilmiştir. Büyüme hormonu salgılatıcı hormonun salınımını uyaran ghrelin başta kemik, kıkırdak, kas olmak üzere vücudun büyüme yeteneğinde olan hemen bütün dokuları üzerinde etkin bir role sahiptir.
Ghrelin is an acylated polypeptide hormone secreted predominantly by endocrine X (A) cells of the stomach. It acts as a regulator for GH release, energy balance, food intake and body weight. Ghrelin is a 28- amino acid peptide with an essential fatty acid modification at 3aa. And according to this modification it termed as ‘acyl ghrelin’ or ‘des-acyl ghrelin’. The biological active one is ‘acyl ghrelin’. Ghrelin shows it’s effects by binding to it’s special receptor, GH secretagoque receptor (GHS-R). Although primarily expressed in stomach, ghrelin also determined in different tissues such as intestine, heart, kidney, liver, lung, pancreas and placenta. Ghrelin which stimulates the secretion of growth hormone, has an effective role nearly on whole tissues that has a growth ability like bone, cartilage and muscle.

Ghrelin, Ghrelin receptor, Ghrelin reseptörü, Ghrelin synthesis, Ghrelin sentezi

İlhan, T. ve Erdost, H. (2009). "Ghrelin". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28 (1), 67-74.