Somatosensoriyel kortikal uyarılmış Potansiyeller ll. ekstrapiramidal ve piramidal bozukluğu olan hastalarda

1977

Leifert, G.
Lichtenstein, L.
Hope, H. C.
Günter, H.
Völler, G. W.

Bursa Üniversitesi

Somatosensoriyel Uyarılmış Potansiyeller (SUP'ler), on ekstrapiramidal (Sekiz Parkinson, iki Huntington koresi) ve dört piramidal (iki serebral tümör, iki vasküler) bozukluk gösteren ondört hastadan elde edilmiştir. SUP'ler her iki N. Medianus'un ayrı ayrı uyarılması ile ve her defasında uyarana nazaran kontralateral ve ipsilateral sensori-motor ve asosiyasyon alanlarından simultan olarak yazdırılmışlardır. Piramidal bozukluğu olan hastalarda (serebral tümör ya da vasküler nedenli hemiparezi), patolojik ekstremiteden yapılan uyaran ile, kontralateral hemisferden (patolojik hemisferden) elde edilen SUP'lerin erken ve geç komponentlerinde, lezyonun derecesine uyacak şekilde değişiklik saptanmıştır. Unilateral Parkisonlu hastalarda ise, patalojik ekstremiteden yapılan uyaran ile, kontralateral hemisferden (Patolojik hemisferden) alınan SUP'ler normal sınırlar içinde bulunmuştur. lpsilateral hemisferden (normal hemisferden) alınan SUP'ler, gerek Parkisonlu hastalarda ve gerekse piramidal bozukluğu olan hastalarda, az ya da çok anormal özellikte bulunmuştur. Huntington koresi olan iki hastada, uyarana nazaran her iki hemisterden elde edilen SUP'lerin erken komponentleri az ya da çok anormal bulunmuştur: özellikle ipsilateral potansiyeller.
Somatosensory evoked Responses (SER) were recorded simultaneously in contralateral and ipsilateral sensori-motor and association areas following stimulation of the median nerves in patients with extrapyramidal and pyramidal disorders. By stimulating n.medianus opposite to the pathological hemisphere, we obtained in patients with tumors or vascular diseases contralateral to the site of stimulation SERs showing the variation which corresponded to the severity of the letion. Similar recordings from patients with Parkinson's disease did not show any abnormal characteristics. In contrast when recording from the ipsilateral, healthy hemisphere, SER from all patients showed more or less distorted potentials. In two patients with Huntington 's chorea the early components of SER were more or less affected in both hemispheres especially the ipsilateral responses.

Somatosensoriyel kortikal, Ekstrapiramidal, Somatosensory cortical, Ipsilateral sensori-motor, Extrapyramidal, Somatosensoriyel uyarılmış potansiyeller (SUP), Somatosensory evoked responses (SER)

Taneli, B. vd. (1977). "Somatosensoriyel kortikal uyarılmış potansiyeller ll. ekstrapiramidal ve piramidal bozukluğu olan hastalarda". Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 4(1-2-3-4), 33-43.