Myom tedavisinde uterin arter embolizasyonu: Erken dönem sonuçlarımız

Doğan, Nurullah
Karataş, Serdar
Erdemir, Murat
Kurt, Ömer
Baykan, Davud

Bu çalışmanın amacı ünitemizde yapılmış olan UME işlemlerinin etkinliğini değerlendirmektir. Myomlar, doğurganlık çağındaki kadınların %20-40 etkileyen, en yaygın jinekolojik hastalıktır. Semptomatik myomları oluşturduğu şikayetler, kanama (düzensiz ve/veya fazla adet kanaması), ağrı, kitle etkisine bağlı bulgular ve infertilite başlıklarında 4 gruba ayrılabilir. Geleneksel olarak semptomatik myomlar myomektomi veya histerektomi ile tedavi edilir. Literatürde UME nin myomların tedavisinde etkili ve güvenli bir alternatif olduğunu belirtilmektedir. UME myomu besleyen uç arterin embolizan materyel kullanılarak tıkandığı perkutan transkatater embolizasyon işlemidir. UME, besleyici damarın kan akımını keserek myomun küçülmesini sağlar. Histerektomi önerilen veya myomektomi sırasında histerektomi gerekebileceği ön görülen ve doğum beklentisi olan hastalarda UME nin tercih edilmesi gereken tedavi yöntemi olduğunu düşünüyoruz.
The purpose of this study was to evaluate the efficiency of uterine myoma embolization in our institution. Myomas are the most common gynaecological problem experienced by women, in 20–40% of women of childbearing age. Symptomatic myomas can cause a diversity of symptoms, which can be divided into four categories: bleeding symptoms (irregular and/or heavy menstrual bleeding), pain, bulk-related symptoms and subfertility. Traditionally, symptomatic myomas have been treated with myomectomy or hysterectomy. UME has been reported to be an effective and safe alternative to treat myomas UME is a percutaneous transcatheter embolisation technique using embolisa tion material to occlude the (end-) arteries supplying the myoma. UME blocks off the blood supply to myomas, causing them to shrink. UME should be the preferred treatment option for the fertil patients to whom hysterectomy is offered or hysterectomy need is predicted during myomectomy.

Myom, Uterin arter embolizasyonu, Uterin arter, Myoma, Uterine artery embolization, Uterine artery

Doğan, N. vd. (2013). "Myom tedavisinde uterin arter embolizasyonu: Erken dönem sonuçlarımız". Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 39(3), 147-151.