Üflemeli kontrol sistemine sahip kanat kesitinin aeroakustik incelenmesi

2016-10-31

Zafer, Baha
Gürsoy, M. Salih

Bu araştırmada, jet üflemeli bir kanat kesitinin hesaplamalı aeroakustik analizi yapılmıştır. Kanat kesit şekli NACA0015 olarak seçilmiştir. Kanatın üst yüzeyinde jet üfleme mekanizması bulunmaktadır. Hesaplamalar sonlu hacim çözücü ticari yazılım programı kullanılarak yapılmıştır. Türbülans modellemesinde k-ε modeli kullanılmıştır ve akustik sinyalin belirlenmesinde Ffowcs Williams-Hawking akustik analoji modeli kullanılmıştır. Jet üflemesi olmaksızın hesaplanan Ses Basınç Seviyeleri, deneysel verilerle karşılaştırılmış ve iyi bir uyum gözlemlenmiştir. Jet üflemeli durumlarda, jet çıkış açılarının, jet çıkış hızı oranlarının ve hücum açısının kanat üzerine etkisi incelenmiştir ve jet üflemesi olmayan durumlar ile karşılaştırılmıştır.
In this investigation, it is dealt with computational aero-acoustic analysis of an airfoil with jet blowing. The airfoil shape is selected as NACA0015 profile with jet blowing on upper surface. The calculations of analysis are done by using commercial finite volume solver. The k-ε turbulence model is used for the turbulence modeling and the Ffowcs Williams and Hawking acoustic analogy model is run for determination of acoustic data. The numerical results are compared with experimental data for computed Sound Pressure Level without jet blowing and well agreement is observed. In the case of jet blowing, the effects of different jet angle, velocity ratio and angle of attack on airfoil are investigated and noise levels of non jet cases and jet blowing cases are studied.

Aeroakustik, Jet üfleme, Hesaplamalı akışkan dinamiği, Aeroacoustics, Jet blowing, Computational fluid dynamics

Zafer, B. ve Gürsoy, M. S. (2016). "Üflemeli kontrol sistemine sahip kanat kesitinin aeroakustik incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(2), 237-256.