Yayın:
Arthur Rimbaud et l'orient

Küçük Resim

Tarih

Akademik Birimler

Kurum Yazarları

Gökmen, Ayla

Yazarlar

Danışman

Dil

Türü

Yayıncı:

Uludağ Üniversitesi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Özet

Nous avons publié dans le précédent numéro de cette revue, la première partie de notre article ou nous déterminons la place de Orient dans l'œuvre d'Arthur Rimbaud. Dans cette seconde partie on met en évidence l'existence réelle du poète dans cette région du monde: À Aden et au Harrar. Pour cette période de sa vie, toutes les facettes de la personnalité de Rimbaud ont été envisagées par la critique: le négociant, le savant, l'explorateur, l'arabisant, le lecteur du Coran. Il faudrait remarquer deux sales légendes à la vie dure: Rimbaud wıiquement occupé à gagner de l'argent, Rimbaud trafiquant d'esclaves. Il va sans dire la difficulté de cerner le visage complexe et contradictoire d'un homme tel que Jui. En guise de conclusion, rien ne semblait pourtant prédisposer Rimbaud à cette "quête". A travers l'Orient le "réel" prend le pas sur la littérature.
Derginin bir önceki sayısında ilk bölümü yayınlanan yazıda, Arthur Rimbaud'nun yapıtlarındaki doğu imgesinin yeri belirleniyordu. Yazının bu ikinci bölümü, ozanın doğu topraklarında özellikle Aden ve Ha"ar'da sürdürdüğü gerçek yaşamını ortaya koymaktadır. Rimbaud'nun çok yanlı kişiliği, bu dönemde de, eleştiriye konu olurken,· ticaretle uğraşması, arap diline ve kültürüne, Kuran'a gösterdiği ilgi ile dikkatleri üzerine çekmiştir. Güçlüklerle dolu yaşamı kimi söylentileri de kapsar. Bunlardan biri Rimbaud'nun yalnızca para kazanmayı amaçlaması, bir diğeri esir ticareti yapması. Rimbaud gibi karşıtlıklar ve çelişkilerle dolu bir insanın gerçeğini çözümlemek kuşkusuz güç olsa gerek. Sonuç olarak, hiçbir şey Rimbaud'yu yine de "arayışına yöneltir gibi görünmüyordu. Doğu gezisi ile "gerçek", edebiyata üstün gelmişti.

Açıklama

Kaynak:

Anahtar Kelimeler:

Konusu

Arthur Rimbaud, Doğu imgesi, Ozan, Aden, Çok yanlı kişilik, Yaşam, İnsan, Image orientale, Poète, Personnalité polyvalente, La vie, Humain

Alıntı

Gökmen, A. (1990). ''Arthur Rimbaud et l'orient''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(1), 17-25

Koleksiyonlar

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

5

Views

31

Downloads