Çakır, Süleyman

Lojistiğin en önemli bileşenlerinden birisi olan taşıma fonksiyonu, toplam lojistik maliyetleri içinde %40’lara varan önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle fiziksel dağıtımda dış kaynak kullanımını tercih eden işletmeler nakliye firması seçiminde özenli davranmalıdır. Stratejik önemiyle kıyaslandığında, literatürde nakliye firması seçimi problemini ele alan çalışma sayısının yetersiz olduğu görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada bütünleşik Shannon Entropi ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) modeliyle Türkiye’de faaliyet gösteren bir toptan gıda işletmesi için nakliye firması seçimi yapılmıştır. Uygulama sonucunda, bütünleşik Shannon Entropi-GİA yönteminin nakliye firması seçimi yanında diğer çok kriterli karar verme (ÇKKV) problemlerinin çözümünde de kullanılabilecek, pratik bir yöntem olduğu ortaya konulmuştur.
Transportation function is one of the crucial components of logistics with approximately %40 percentages of logistics costs. Thus, firms that outsource their physical distributions need to be careful in selecting the appropriate transportationfirm. Compared with its strategic importance, the number of the studies concerning transportation firm selection in the literature is not sufficient. In this context, transportation firm selection for a wholesale food company operating in Turkey is employed by using integrated Shannon Entropy-Grey Relational Analysis (GRA). Consequently, it is concluded that combined Shannon Entropy-GRA method is an appropriate tool to solve multi-criteria decision making (MCDM) problems along with transportation firm selection.

Taşıma lojistiği, Gri ilişkisel analiz, Nakliye firması seçimi, Entropi yöntemi, Transportation logistics, Grey relational analysis, Transportation firm selection, Entropy method

Çakır, S. (2015). "Bir toptan gıda işletmesinde bütünleşik shannon entropi-gri ilişkisel analiz yöntemiyle nakliye firması seçimi". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 34(1), 199-216.