Bilim ve felsefe ilişkisi

A. Kadir, Çüçen

Bu yazımızda felsefe ve bilim ilişkisini ele alarak, bilim ve felsefenin ne tür bir etkinlik olduğunu ortaya koymaya çalışacağız.' Böylelikle günümüz insanının çeşitli gerekçelerle bilime verdiği değeri niçin felsefeye vermediğini araştırabiliriz. Acaba gerçekten bilim doğruyu, hakikati ve gerçeği veriyor mu? Bilim özellikle Tanzimat sonrası Türk Aydını için önemli olurken, bilimin arka planını oluşturan ve bilimin olma koşulunu sağlayan felsefi düşünce niçin küçümsenmektedir? Gerçekten felsefe bir işe yaramaz mı? Neden kültürümüz soyut düşünmeye önem vermemektedir? Tüm bu sorulara cevap verebilmek için felsefe ve bilim ilişkisini ortaya koymak gerekir. Böylece bilimden ve felsefeden ne anlaşılması gerektiği açığa çıkmış olur.

1. Bilim ve felsefe ilişkisini yorumlama çabası, rahmetli hocamız Prof. Dr. Arda Denkel' in 1994 yılında Uludağ Üniversitesi'nde verdiği bir konferanstan esinlenerek yayınlanmıştır.

Bilim, Felsefe, İlişki, Hakikat, Soyut düşünce, Kültür

Çüçen, A. K. (2002). ''Bilim ve felsefe ilişkisi''. Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 1, 5-7.