1996

This study was carried out on 1,5-2 years old, 5 Kıvırcık Sheep and 5 Native Goats which were bought by Uludag University, Research Foundation Administration Office. After anasthesizing the animals were fıxed with 10 % formaldehyde solution. After dissecting vagal nerve, 0. 2-0.4 cm. width sections were taken from some levels of the nerve. Those sections were examined under 2x2x 10 magnification. As a result, bundle numbers in the first six section levels were found to be more at the right side in sheep and at the left side in goat in general. In the seventh and eighth section levels bundle numbers were more in Native Coat with compare to Kıvırcık Sheep. In both species an inverse proportion was found between bundle numbers and bundle diameters in the examined section levels.
Bu araştırma, Uludag Üniversitesi Araştzrma Fonu işletme Müdürlüğü tarafindan satın alınan 1,5-2 yaşında 5 kıvırcık koyun ile 5 yerli kıl keçiisi üzerinde yapıldı. Hayvanlar anestezi altına alındıktan sonra % 10'luk formaldehit solusyonu ile tespit edildi. N. vagus diseke edildikten sonra, bunun belirli bolgelerinden 0.2-0.4 cm kalınlığında enine kesitleri alındı. Bu kesitler sürme şeklinde mini mürekkebi tie boyanarak 2x2x 10 buyütmede incelendi. Yapılan inceleme sonucunda demet sayzlarmzn ilk altı kesit bolgesinde kıvırcık koyunda sag tarafta, yerli kıl keçisinde ise sol tarafta genel olarak daha fazla oldugu tespit edildi. Kesit 7 ve 8 bolgelerinde ise yerli kıl keçisinde kıvırcık koyuna oranla daha fazla oldugu saptandı. Her iki türde de inceleme yapılan kesit bolgelerinde demet sayısı ile demet çapları arasında ters orantı oldugu görüldü.

Nervus vagus, Native goat, Vagal nerve, Nerve bundles, Kıvırcık koyun, Kıvırcık sheep, Yerli keçi, Sinir fasikülü

Bahardır, A. vd. (1996). "Kıvırcık koyunu ve yerli keçilerde nervus vagus uzerinde makroskopik ve subgros araştırmalar". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 15(1-2-3), 129-140.