Gençlerde depresyon eğilimi ile ilgili bir tarama

1988

İnanç, Banu

Bu çalışma, ortaöğretimdeki gençlerin kendilerini depresif olarak algılay ıp algılamadıkları konusunda fikir edinmek için yapılan bir tarama çalışması niteliğin­dedir. Araştırmada ölçme aracı olarak Offer Öz-imaj Envanterinden geliştirilmiş olan depresyon ölçeği kullanılmıştır. Çalışma kapsamına alınan 1700 ortaöğretim öğrencisi, yaş gruplan ve cinsiyete göre ayrılarak gruplar arasında depresyon puan ortalamalarının anlamlı düzeyde farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Bulgular, öğrencilerin biiyük yüzdesinin hendilerini depresif olarak algıladıklarını belirtir yöndedir. Ayrıca kız öğrencilerin yaş grupları arasında büyük yaş gru­bunun lehine depresyon puanları anlamlı farkirlık göstermektedir. Sonuçlar gözönüne alınarak bazı öneriler sunulmuş ve çalışmanın psikolojik danışma ve rehberleri hizmetleri açısından önemi belirtilmiştir.
This studyis a survey which aims to find out whether adolescents in secondary education perceive themselves as depressive individuals. In the study, a depression scale which was based upon Offer Selfimage Questionnaire has been used to collect the data. The questionnaire has been admi­nistered to 1700 students. It has been observed if there are any significant differen­ces between the groups formed according to age and sex in terms of depression scale scores. The findings have revealed that a high percentage of the adolescents perceive themselves as being depressive. In addition, there is a significant difference between older and younger female adolescents; the older group shows a tower tendency. Taking these findings into consideration same suggestions have been made and the importance of the study in relation with services of counselling and psychological guidance has been stated.

Depresyon, Gençler, Psikolojik danışman, Depression, Adolescents, Psychological counselor

İnanç, B. (1988). "Gençlerde depresyon eğilimi ile ilgili bir tarama". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(1),189-194.