Türkiye'de yatırım bankacılığı

1983

Ülkemizde sermaye piyasasının sıhhatli gelişmesinde ve aynı zamanda uzun ve orta vadeli kredi piyasasında önemli role sahip olan yatırım bankalarına gereken önemin verildiği söylenemez. Zira yatırım bankaları sermaye piyasası yasasında finansal aracı kuruluşların da düşünülmüş, sadece aracılık faaliyetinde bulunma hakların saklı tutulmuştur. Faaliyetleri özellikle menkul kıymet alım ve satımı olan bu bankaların sermaye piyasası yasasının dışında düşünülmesini yatırım bankacılığının niteliği ile bağdaştırmak mümkün değildir. Yatırım bankaları, menkul kıymetlere yatırım yapmak isteyen tasarruf sahipleri ile menkul kıymet ihracı yoluyla sermaye talep eden işletmeler ve devlet arasında aracı rolü üstlenen uzman kuruluşlardır. İhraç edilecek menkul kıymetleri pazarları yanında, uzun ve orta vadeli kredi piyasasına hizmet götürürler. Yatırım bankaları ile büyük miktarlarda uzun vadeli sermaye elde etmek mümkündür. Sorumlulukla genişti . Menkul kıymet ihraç edecek işletmelere olduğu kadar tasarruflarını menkul kıymeti re yatıracak olası yatırımcılara da yararlar sağlarlar. Milyonlarca kişinin tasarruflarını toplayıp devlete ve işletmeler e arz ederek sermaye birikiminde önemli rol oynarlar.

Yatırım bankacılığı, Sermaye piyasası, Yatırım bankaları

Tokol, T. (1983). ''Türkiye'de yatırım bankacılığı''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 187-189.