Endülüs’te tasavvufa muhâlefet

Fierro, Maribel
Ceyhan, Semih

Endülüs İslam tasavvufu tarihi, gerek önceleri bilinmeyen ama bugün ulaşabildiğimiz kaynakların gerekse şahsiyetlere, akımlara ya da müstakil konulara hasredilmiş araştırmaların sürekli artmasına rağmen hâlihazırda yazılmayı beklemektedir. Endülüs tasavvuf tarihiyle ilgili böyle şümûllü bir araştırmanın olmayışı, konu hakkında ileri geri konuşanların üstesinden anlamlı bir şekilde gelmeyi zorlaştırmaktadır. Binâenaleyh üç farklı dönemdeki tasavvufa muhâlefetin bir takım özel misallerini tahlil etmekle, bazı genel eğilimlerin taslağını çıkarmanın mümkün olduğunu düşünmekteyiz.

Endülüs, Tasavvuf, Tâife dönemi, Ulema kesimi, İslâmîleştirme

Fierro, M. (2009). "Endülüs’te tasavvufa muhâlefet". çev. Semih Ceyhan. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 327-359.