Yatar ve oturur pozisyondaki hastalarda PaC02 ve PETC02 arasındaki fark

1992

Yatar ve oturur pozisyonda ameliyata alınan 40 hastada arteriyel CO2 ve end-tidal karbondioksit basıncı arasındaki fark araştırıldı. Birinci ve ikinci saatlerin sonunda kan gazları, PETCO2 ortalama arter basıncı ve kalp atışı hızı ölçüldü. Her iki grupta yer alan hastaların birinci ve ikinci saatlerdeki pH, PaCO2, PaO2, HC03, PETCO2, PaCO2-PETCO2 ve KAH değerleri arasında istatistiksel bakımından fark bulunamadı (p > 0.05). Ortalama arter basıncında ise iki grup arasında istatistiksel yönden önemli fark vardı (p < 0.01).
The relationship between arterial carbon-dioxide tension and end-tidal carbon dioxide tension was studied in 40 patients during sitting and supine position. Blood gases, PETCO2, MAP, HR were measured at first and second hours. There was 110 difference between two groups in terms of pH, PCO2, PaO2, HC03, PETCO2-PETCO2, HR. However there was significant difference in MAP between two groups (p < 0.01).

Bu çalışma, 18-23 Ekim 1991 tarihinde Marmaris[Türkiye]'de düzenlenen XXV. Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresinde bildiri olarak sunulmuştur.

Yatar ve oturur pozisyondaki hastalar, PaC02, PETC02, Patients in supine and sitting positions

Korfalı, G. vd. (1992). ''Yatar ve oturur pozisyondaki hastalarda PaC02 ve PETC02 arasındaki fark''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 19(2), 155-159.