1985

Bu araştırma, kuzuların erken yaşta sütten kesilerek entansif besiye alınmalarının kaşak kuzu besisi yöntemi uygulamadan daha ekonomik olup olmadığını ve bazı besi kriterlerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada hayvan materyali olarak 144 adet Tahirova kuzusu kullanılmıştır. Tesadüfi olarak 72 kuzu erken sütten kesilecek gruba, 72 kuzu da kaşak kuzu besisi uygulanacak gruba ayrılmıştır. Sütten kesilen gruptaki kuzulara yem sanayii tarafından hazırlanan kuzubuzağı besi yemi, kaşak besiye alınan kuzu/ara ise ana sütünün yanı sıra buğday haşlaması, bakla, mısır kırması ve arpa belli oranlarda karıştırılarak besi süresince serbest olarak yedirilmiştir. Gruplara yine serbest olarak kuru yonca verilmiştir. Grupların günlük ortalama canlı ağırlık artışları sırasıyla 226.56 g ve 236.17 g olarak bulunmuş ve günlük ortalama canlı ağırlık artışları bakımından gruplar arasında görülen farklılık istatistik bakımından önemsiz bulunmuştur (p > 0.05). Entansif besi yöntemi uygulanan gruptaki kuzuların 1 kg canlı ağırlık için toplam maliyeti kaşak besi yöntemi uygulanan gruptaki kuzuların maliyetinden daha ucuz bulunmuştur. Kuzuları erken sütten kesip anaları sağmak, yetiştirici için kaşak besi uygulamaktan daha ekonomik sonuçları vermektedir.
This research has been done in order to find out whether it is more economical to wean lambs early in age and feed them intensively than applying to the conventional fattening method called "Kaşak", some fattening criteria were also considered in the study. Material which was composed of 144 head of Tahirova breed was divided into two groups and 72 lambs were early weaned while the remainings were belonged to "Kaşak " fattening group. In the first group, lambs were raised together with their lambs up to t 9th day after the data they were born. bul dams were mılked on tıme between :l 1 st and 49 th day s after freshening da te and two times between 49 th and finishing date of fattening period. Lambs that were early weane~ were {ed {eed prepared by state feed industry while the other group was fed a mixture of bean, maize and barley together with milk during the fattenıng period in an ad libitum basis as well as alfalfa hay. Average daily gains were 226.56 and 236.17 g respectively in the groups and the difference between groups in respect to this criterion was'nt found to be statistically significant (p > 0 .05). Total cost of 1 kg live weight in the early weaned group was lower than the other group and it was concluded that early weaning provides the breeders to milk dams earlier and male more profit.

Kuzu, Kaşak, Entansif besi, Besi kriterleri, Tahirova, Lamb, lntensive fattening, Fattening criteria

Okuyan, M.R. ve Sarıçiçek, M. (1985). “Kuzulara uygulanan kaşak besi ile entansif besinin bazı besi kriterlerine etkileri üzerinde bir araştırma”. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(1), 123-131.