1994

Aeromonas cinsine ait hareketli aeromonas türleri (A. hydrophila, A. sobria ve A. caviae) çeşitli hayvan türlerinde enfeksiyonlar oluşturmakta, insanlarda ise sindirim sistemi ve ekstraintestinal sistem hastalıklarına neden olmaktadır. Bu çalışmada; Bursa E.B.K. Kombinasında kesilen 113 adet koyun ile keçiye ait karkas ve dışkı örneklerinden izole edilen hareketli aeromonas türleri, morfolojik, kültürel ve biyokimyasal özellikleri yönünden incelenerek identifiye edildi. İncelenen toplam 241 örneğin 21 'inden % 8.71) hareketli Aeromonas izole edildi. İzolasyon oranları karkas örneklerinde 13/113 % 11.50) rektal içerik örneklerinde 8/113 % 7.07) olarak saptandı. İzole edilen aeromonasların 14/21'i (% 66.66) A. hydrophila, 5/21'i % 23.80) A. sobria ve 2/21'i (% 9.52) A. caviae olarak identifiye edildi. Su örneklerinden (serbest klor miktarı 0.34 + 0.04 mg/lt) aeromonas izole edilemedi. Sonuç olarak, kesim sırasında koyun ve keçi karkaslarının dışkı ile kontamine olduğu ve bu karkasların insanlar için bir tehlike olabileceği kanaatine varıldı.
Motile aeromonas spp., included in Aeromonas genus, both cause infections in several kinds of animals and gastrointestinal, extra-intestinal system infections in human. In this study morphological, cultural, biochemical characteristics of motile aeromonads were cramined which isolated from 173 carcasses and faecal samples of sheep and goal slaughtered in Bursa Meal and Fish Organisation Slaughterhouse. The isolation rates were determined as 13/113 (11.50 %) in carcasses and 8/1/3 (7.07%) in rectal swabs. Isolation rates of the identified acromoas species are as follows: 1/21 (66.66%) A. hydrophila, 5/21 (23.80 %).4. sobria and 2/21 19.52 %). caviac. No aeromonads were found in water samples (with free chlorine amount of 0.34 + 0.04 mg L.). As a result motile aeromonas contaminated sheep and goat carcasses during slaughter can be convinced as a source of infection for human beings.

Et ve balık, Bursa

Tyar, M. vd. (1994). "Bursa et ve balık kurumunda kesilen koyun ve keçilerin hareketli aeromonaslar yönünden incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2-3), 65-71.