Türkiye'de serbest bölgeler

1984

Gazi Mustafa Kemal Paşa İzmir'de 1923 yılında toplanan İktisat Kongresinin açılış konuşmasında şöyle diyordu: "Kongreniz milletin ve memleketin hayat ve hâlas-ı hakikisini temine medar olacak düsturun temel taşlarını ve esaslarını ihzar edip ortaya koymak suretiyle tarihde en büyük namı ve çok kıymetli bir hatırayı ibraz edecektir". Gerçekten de İzmir kongresinde Türkiye'nin iktisadi kalkınmasını gerçekleştirmek için uygulanacak iktisat politikasının esasları belirlenmiş ve kalkınma hamlesi 1930'lara kadar bu esaslara göre yürütülmüştür. Bu kongre liberal iktisat doktrininin esaslarını bazı istisnalarla beraber benimsemiştir. "Bu devrenin en karakteristik vasfı, özel teşebbüsü himaye gayretidir. Bununla beraber, inhisarcılıkda iktisadi siyasetin başlıca umdelerinden biri olmuştur.

Türkiye, Serbest bölgeler, İktisadi kalkınma, İktisat politikası

Unay, C. (1984). "Türkiye'de serbest bölgeler". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1), 29-44.