2019-01-31

Uncular, Deniz
Artut, Selçuk

Bursa Uludağ Üniversitesi

Autism Spectrum Disorder (ASD) is an umbrella term for a spectrum of complex developmental disorders resulting in deficits in social communication and repetitive and stereotyped behaviors (APA 2013). Research in the area revealed that young children with ASD are interested in technology. This preference for technology may lead to promising intervention models (Annaz et al. 2012; Klin et al. 2009; Fong et al. 2003). This paper includes research into how to design and use technology to create suitable products for deficits of ASD. With all the concern over the high prevalence ratios of ASD, this study presents the methodology and design of a risk assessment device, which aims to capture the interest of children with ASD aged 3-4, and direct children who score low on the tests towards a diagnosis. The tests in the device are designed to detect differences with ToM tests between ASD and typically developing (TD) children. In the scope of the paper, 2D illustrations, interface design, and outer shell design of the device are created in compliance with the research data in the field.
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hafiften şiddetliye kadar karmaşık gelişimsel bozukluklar için kullanılan yelpaze terimidir. Bu gelişimsel bozukluklar sosyal iletişimde yetersizlik, tekrarlayıcı ve sterotipik davranışlara neden olmaktadır (APA 2013). Alandaki araştırmalar OSB’li çocukların teknolojiye olan bu ilgisini ortaya koymuştur. Bu ilgi gelecek vaat eden müdahale modellerinin oluşturulmasında imkan sağlayabilir (Annaz et al. 2012; Klin et al. 2009; Fong et al. 2003). Bu çalışma OSB’nin yol açtığı sınırlılıklara uygun ürün yaratmak için tasarımın nasıl yapılması ve teknolojinin nasıl kullanılması gerektiği araştırmasını kapsamaktadır. OSB’nin yüksek yaygınlık oranları göz önüne alındığında, bu araştırma bir risk değerlendirme cihazının metodolojisini ve tasarımını sunmaktadır. Bu cihaz 3-4 yaş aralığındaki çocukların ilgisini çekmeyi ve testlerde düşük puan alan çocukları teşhise yönlendirmeyi hedeflemektedir. Cihazın içindeki testler OSB’li çocuklarla tipik gelişim gösteren çocuklar arasındaki farklılıkları Zihin Kuramı testleriyle saptamaya yönelik tasarlanmıştır. Araştırma kapsamında cihazın prototipinin iki boyutlu illüstrasyonları, arayüz tasarımları ve dış kabuk tasarımı alandaki araştırma verilerine uygun olarak yapılmıştır.

Autism spectrum disorder, Interface design, Product design, Risk assessment device, 3D printing, Otizm spektrum bozukluğu, Ara-yüz tasarımı, Ürün tasarımı, Risk değerlendirme cihazı, 3 boyutlu baskı

Uncular, D. ve Artut S. (2019). “Design of a robotic toy and user interfaces for autism spectrum disorder risk assessment”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(36), 101-140.