Bursa ili Mudanya ilçesi aktif yeşil alanları üzerine bir araştırma

Yükleniyor...

2023-03-01

Kurum Yazarları

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Şehir hayatı içerisinde insanlar, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, yorgunluklarını ve streslerini azaltabilecekleri aktif yeşil mekânların arayışı içerisindedir. İnsanların ve doğanın kaynaşmasına olanak sağlamak için oluşturulan bu alanlar planlama ve tasarım yönleriyle ülkeler ve bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Aktif yeşil alanların ulaşılabilirlik ve etkin hizmet alanları kapsamında değerlendirildiği bu çalışma; Mudanya ilçesinin yüz ölçümünün yalnızca %11,61’lik kısmının etkin hizmet alanları içerisinde bulunduğunu, ilçede bulunan 29 mahallenin ortalamanın altında etkin hizmet alanına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Tespit edilen bu olumsuzlukların giderilebilmesi için aktif yeşil alanların dağılımının etkin hizmet alanları dikkate alınarak gerçekleştirilmesi ve bu tip alanların yer almadığı mahallelere öncelik verilmesi gerekmektedir.
In the city life, people are in search of active green places where they can meet their needs, reduce their fatigue and stress. These areas, which were created to allow people and nature to merge, differ according to countries and regions in terms of planning and design. This study, in which active green areas were evaluated within the scope of accessibility and effective service areas, revealed that only 11.61% of the face measurement of Mudanya district is located in effective service areas, and 29 neighborhoods in the district have an effective service area below average. In order to eliminate these identified disadvantages, the distribution of active green areas should be carried out taking into account effective service areas and priority should be given to neighborhoods where such areas are not included.

Açıklama

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Murat Zencirkıran'in danışmanlığında Burcu Müdük tarafından yazılan "Bursa ili Mudanya ilçesi aktif yeşil alanlarının peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi." adlı yüksek lisans/doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Anahtar kelimeler

Aktif yeşil alanlar, Etkin hizmet alanı, Erişebilirlik, Mudanya, Active green spaces, Active service area, Accessibility

Alıntı

Müdük, B. ve Zencirkıran, M. (2023). ''Bursa ili Mudanya ilçesi aktif yeşil alanları üzerine bir araştırma''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 129-144.