İki dergi içinden kadın sorunları

1992

Aksoy, Nazan

1980 sonrasında kadın sorunları gitgide daha çok kamu gündemini işgal etmeye başladı. 1980'lere kadar sesini pek duyurmamış olan muhafazakar müslüman kadınlardan, Cumhuriyet'in yetiştirdiği laik ve "sosyal" kadın anlayışının da ötesinde çağdaş, modern ve kadınsı bir kimliği vurgulayan anlayışlara kadar uzanan geniş bir yelpazede kadınlar kendi sorunlarını dergi ve kitaplar aracılığıyla dile getirmeye başladılar. Geniş bir kadın kesiminin sorunlarını dile getirmek istemesi, bir anlamda, 80'ler sonrasının apolitik ortamında büyük siyasi sorunların siyasetten görece daha bağımsız toplumsal hareketlerin sivrilmesiyle açıklanabileceği gibi Batı'da yayımlanan feminist kitap ve dergilerin 70'lerde Türkçe'ye çevrilmeye başlaması ve bu çevirilerin 80'ler sonrası ortamında daha çok okuyucu bulması ile de açıklanabilir.

1992 yılı 8 Mart Kadınlar Günü'nde Atatürk Kitaplığı'nda yapılan konuşmanın metni.

Kadın sorunları, Cumhuriyet, Laiklik, Problems of women, Secularism, Republic

Aksoy, N. (1992). "İki dergi içinden kadın sorunları". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 1-3.