Uzun dönem elastikiyet tahmini ve zaman gecikmeli-dağılım modelleri

1986

Arz veya talebin kısa-dönem elastikiyetinin ölçülmesi mümkün olmayıp, ancak özel olarak geliştirilmiş bazı yöntemlerle uzun-dönem elastikiyetin direkt olarak ölçülmesi mümkün olabilir. Tüketici Ve üretici davranışlarının uygun dinamik modelleri gecikmeli dağılımlara neden olur. Bu modeller uzun-dönem elastikiyetlerin tahmini için kullanılabilirler. Dağılımın şekli hakkında farklı varsayımlara yer veren başlıca üç yaklaşım vardır. Bunlardan en çok kullanılanı statik bekleyişler varsayımına dayalı Narlove yaklaşımı burada ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
lt is imposible to measure the short-run elasticity of supply or demand, and that only under special conditions is it possible to measure of long-run elasticity "directly. Suitable dynamic models of consumer or producer behaviour have been shown to lead to distributed lags; these models may be used to obtain estimates of long-run elasticities. There are basicolIy three approaches depending upon assumption as to form of distribution. The most commonly used Nerlove's approach was discussed in detail in this paper.

Elastikiyet tahmini, Zaman gecikmeli-dağılım, Long-run elasticity estimation, Time delay-distribution

İşyar, Y. (1986). "Uzun dönem elastikiyet tahmini ve zaman gecikmeli-dağılım modelleri". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(1), 121-126.