Müslümanlar, İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren sermaye ihtiyaçlarını büyük ölçüde iş ortaklığı (şirket) yöntemleri ile karşılamışlardır. Bu iş ortaklıklarının önde geleni ise mudârabedir. Sermaye ihtiyacının yanı sıra iş gücü ihtiyacının karşılanmasında da önemli bir rol oynayan bu ortaklık türü, ortaçağdaki sıkı ticarî ilişkiler sonucu Avrupa’ya geçmiş ve commenda adı altında Avrupalı tüccarlar tarafından asırlarca uygulanmıştır. Mudârabe ile commenda arasındaki bu ilişki zamanla unutulsa da, tarihî veriler kadar, aralarındaki yapısal ve fonksiyonel benzerlikler, bu organik bağı kanıtlayacak kadar ciddi boyutlardadır.
Since the beginning of Islam, the Muslims have mostly met their needs for capital by means of business partnerships. One of the most important of them is mudaraba partnership. This partnership has an active part in supplying the need for capital as well as the need for labor. As a result of economic relations with the Islamic world, this kind of partnership has been introduced to the European markets under name of commenda. Its structural and functional similarities to commenda in addition to the historical realities demonstrate the organic connection between both partnerships, even though this fact seems to be ignored in the course of time.

Mudârabe ortaklığı, Commenda ortaklığı, Emek-sermaye ortaklığı, Fâizsiz finans yöntemi, Mudaraba partnership, Commenda partnership, Capital-labor partnership, Interest-free finance method

Kumaş, S. (2006). "Bir finansman yöntemi olarak iş ortaklığı uygulaması “Mudârabe-Commenda karşılaştırması”". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 15(1), 369-383.