2009

Koç, Mustafa

Gelişim dönemlerinden yetişkinlik döneminde dindarlık ile benlik saygısı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan bu çalışma, din psikolojisi bilim dalında yapılan bir saha araştırmasıdır. Bu ampirik çalışmada, kurgulanan bağımlı ve bağımsız değişkenleri ölçmek için Türk toplumu ve kültürü üzerinde psikometrik açıdan geçerlik ve güvenirlik testleri yapılmış ‘Her Yaş İçin Uygun Dinsel Eğilim Ölçeği’ ile ‘Yetişkinlerin Benlik Saygısı Kaynakları Envanteri’ olmak üzere toplam iki adet ölçme aracı kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket formu, Bursa’da çeşitli meslek gruplarına mensup yetişkinlerin seçildiği evreni temsilen, yine Bursa il sınırları içerisinde beş farklı türden meslek grubuna sahip kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında çalışan 600 yetişkin denek üzerinde rastsal örnekleme yoluyla uygulanmıştır. Anket aracılığıyla deneklerden alınan ham verilere, Pearson Moment Korelasyon Analizi, t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi gibi parametrik istatistiksel analiz teknikleri uygulanarak, dindarlık ile benlik saygısı arasındaki ilişki ve farklılıklar betimlenmiştir. Dolayısıyla bu araştırma üzerinden operasyonel biçimde çalışılan dindarlık ile benlik saygısı arasındaki ilişkiye bakıldığında; genel olarak içgüdümlü dindarlık ile benlik saygısı arasındaki ilişkilerde pozitif yönde bir ilişki saptanırken; dışgüdümlü dindarlık ile benlik saygısı arasında ise pozitif veya negatif anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.
This study examines the relationship between religiosity and self-esteem by employing the methods of field research in psychology of religion. It employed two scales which are proved by tests of validity and reliability to test dependent and independent variables hypothesized for this study. A questionnaire was employed on 600 adults from five different professional groups in the city of Bursa by using random sampling method. The data were analyzed by several statistical analyses to find out the relationship or differences between religiosity and self-esteem. The study came up with two basic findings. The first, there is a positive relationship between intrinsic religiosity and self-esteem. The second, there is not a positive or negative relationship between extrinsic religiosity and self-esteem.

Bu makale, Türk Psikiyatri Derneği tarafından, 14-19 Ekim 2008 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen 44. Ulusal Psikiyatri Kongresi ve Anksiyete Sempozyumu’nda, aynı başlıkla “poster bildiri” olarak sunulmuştur.

Yetişkinlik dönemi, İçgüdümlü ve dışgüdümlü dindarlık, Benlik saygısı, Adulthood period, Intrinsic and extrinsic religiosity, Self-esteem

Koç, M. (2009). "Dindarlık ile benlik saygısı arasındaki ilişki: Yetişkinler üzerine ampirik bir araştırma". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(1), 473-493.