Spaces of sanctuary in Edwin Muir’s poems of trauma, exile and loss

2019-01-31

Çakar, Emre

Bursa Uludağ Üniversitesi

Trauma studies have recently explored the influence of historical event and circumstance on art and how trauma is portrayed; for example, Modernism represents the embodiment of the theme of trauma, alienation and loneliness after the First World War. This connection is also discernible in the poetry of Edwin Muir who was born in 1887 and witnessed various great events of the twentieth century. However, Muir’s sense of trauma was not limited to only WWI, but the loss of people and places influenced his verse as well. The theme of loss and migration led Muir to a mythical and nostalgic past as a response to trauma. Due to migration to another city, his struggle with agony was blended with certain places; hence, his poetry elaborates on spatial aspects. In this regard, as it often does lead to feelings of nostalgia, trauma becomes central to understanding Muir’s poetry. In the centre of Muir’s trauma related to his abiding sense of nostalgia is a concentration on places, both historical and mythical. Therefore, this paper will explore the main connection between nostalgia and space in relation to Muir’s personal and collective trauma.
Son yıllarda travma alanında yapılan çalışmalar, travmanın nasıl tanımlandığını, tarihsel olay ve şartların sanat üzerindeki etkisini araştırmaktadır; örneğin, Modernizm I. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan travma, yabancılaşma ve yalnızlık temalarını yansıtır. Bu bağlantı 1887 yılında doğmuş ve yirminci yüzyılın pek çok büyük olayına tanıklık etmiş Edwin Muir’in şiirinde de görülebilir. Fakat Muir’in travma anlayışı sadece I. Dünya Savaşı ile sınırlı değildir; aynı zamanda, insanların ve mekânların kaybı da onun şiirini etkilemiştir. Travmayla birlikte, kayıp ve göç olayları da Muir’i mitik ve nostaljik bir geçmişe yöneltmiştir. Başka bir şehre göç ettiği için şairin çektiği ıstırap, belirli mekânlarla özdeşleşmiştir, bu sebeple Muir’in şiiri mekânsal özellikler üzerinde durur. Bu bakımdan, genellikle nostalji duygularına yol açtığı için travma Muir’in şiirini anlamak için merkezi bir rol oynar. Muir’in nostalji anlayışıyla bağlantılı travmasının merkezinde hem tarihsel hem de mitik bir mekânsal yoğunlaşma yer alır. Dolayısıyla bu çalışma, Muir’in kişisel ve genel travmasına bağlı olarak nostalji ve mekân arasındaki başlıca bağlantıyı inceleyecektir.

This paper is a revised and extended version of my presentation at “the 16th International Cultural Studies Symposium: Narratives of Trauma.” (Bu makale, “16.Uluslararası kültürel çalışmalar Sempozyumu: Travmanın anlatıları" ndaki sunumumun gözden geçirilmiş ve genişletilmiş bir versiyonudur.”)

Edwin Muir, Trauma, Space, Exile, Nostalgia, Travma, Mekân, Sürgün, Nostalji

Çakar, E. (2019). “Spaces of sanctuary in Edwin Muir’s poems of trauma, exile and loss”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 20(36), 425-442.