Kur’an'da mele’ terimi peygamberler ve onlara uymak istemeyenler

1986

İnsanoğlu din ve ilmin göstermiş olduğu doğru yoldan ayrıldıkça Allah Teâlâ peygamberler göndererek onları tekrar mutluluk yoluna davet etmiştir. Fakat her seferinde, Kur'an'da "mele" terimi ile ifade edilen kendini beğenmiş bir grup, pey­gamberlerin karşısına dikilip bu davete engel olmak istemiştir. Çünkü bu grubun iddiasına göre insanlara doğru yolu ancak kendileri gösterebilirdi. Eğer Allah insanlara bir rehber göndermek isteseydi halkın arasından birini değil kendilerinden birini se­ çerdi... Hak ile bâtıl arasındaki bu mücadele sözlü ve fi'lı olarak yıllarca devam et­miş fakat sonunda peygamberler galip gelip insanoğlunu, kendini beğenmiş bu gru­ bun zulmünden kurtarmış ve şu gerçeği ilan etmiştir: İnsan kendisi gibi bir insana değil ancak Allah'a kul olmalıdır.

Mele, Ku'an, Peygamber, Kul

Çelik, İ. (1986). "Kur’an'da mele’ terimi peygamberler ve onlara uymak istemeyenleri". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1(1), 75-83.