Sapmaların hesaplanmasında matris kullanımı

1983

İşletmelerde, muhasebe organizasyonu değişik açılardan ve değişik şekillerde ele alınması gereken bir konudur. Konu tamamen hesap planları veya defter sistemleri açısından ele alınabildiği gibi muhasebede kullanılan araçlar ayının olarak kabul edilmektedir. Bu düşünce ve ayrılan yanısıra, bilgi işlem sistemlerinde son yıllardaki hızlı gelişme muhasebe organizasyonunu çeşitli yönlerden ve geniş ölçüde etkisi altına almaya başlamıştır. Bu yüzden, fiş düzeni ve defter sistemleri gibi konular yeni bilgi işlem teknikleri karşısında önemini kaybetmekte veya mahiyetini değiştirmektedir. Modem tekniklerin getirdiği yeni olanaklar sayesinde, muhasebeden istenen sonuçlar çok daha ayrıntılı, hızlı ve doğru olarak sağlanabilmektedir. Muhasebe organizasyonu belirli bir amaca en rasyonel bir şekilde erişebilmek için meydana getirilen bir kuruluş ve çalışma düzenidir. Muhasebe organizasyonunu dar anlamda değil, işletmenin tüm hesap işlerini kapsayan geniş anlamda ele alınmasında fayda bulunmaktadır. Muhasebe organizasyonu bu itibarla, genel veya finansal muhasebe dışında kalan maliyet muhasebesi, planlama, kontrol ve işletme istatistiği gibi konularda, organizasyon yönünden bir bütün olarak kabul edilmelidir. Muhasebe organizasyonu konusunu rasyonel bir çerçeve içine inceleyebilmek için, bütün konularda müşterek olan bir temel unsuru hareket noktası kabul etmek ve muhasebenin çeşitli konularda bu unsurlarla ilgili genel esaslan üzerinden hareket etmek yerinde olur. Bilindiği gibi muhasebenin temel malzemesi ve unsuru "Bilgi" dir. Muhasebede beklenen, işletme faaliyetleri ile ilgili bilgileri toplamak, bunları değişik yönlerden değerlendirmek ve istenilen sonuçları, istenilen zamanlarda belirli bir düzen içinde verebilmektir.

Bu tebliğ 17-18 Mayıs 1983 tarihinde "Sanayide Bilgisayar Kullanımı ve Sorunlar" adlı seminerde tebliğ olarak sunulmuştur.

Sapmaların hesaplanması, Matris kullanımı, Muhasebe organizasyonu, Bilgi işlem teknikleri

Ertürk, H. (1983). ''Sapmaların hesaplanmasında matris kullanımı''. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 177-186.