2018-11-11

Harman, Gonca
Çökelez, Aytekin

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmada lamba parlaklığını etkileyen değişkenler ile değişkenleri belirlemenin öğretiminde analoji kullanımının öğrenme ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmaya ortaokul beşinci sınıfta öğrenim görmekte olan 98 öğrenci katılmıştır. Araştırmada yarı deneysel desen çeşitlerinden eşitlenmemiş kontrol gruplu ön ve son test desen kullanılmış, yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Uygulama sürecinde deney grubunda analoji, kontrol grubunda ise analoji kullanılmadan ders işlenmiştir. Araştırmada 9 sorudan oluşan bir veri toplama aracı kullanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda analoji kullanımının öğrenme ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerinde etkili olduğu saptanmıştır.
This study was investigated the effect of using analogy on the teaching of variables affecting on the brightness of a bulb, identifying variables, learning and elimination misconceptions. The study was conducted with the participation of 98 fifth grade students attending the middle school. The unmatched control group pretest and posttest method was used in this study, interviews were done with the students. Analogy was used in the experimental group and analogy was not used in the control group in the implementation process. A data collection form consisting of 9 questions was used in this study. Data were analyzed using content analysis. As a result of this research, it was determined that the using of analogy was effective on the learning and elimination of misconceptions.

Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Aytekin ÇÖKELEZ'in danışmanlığında Gonca HARMAN tarafından hazırlanan "5. sınıf "yaşamımızın vazgeçilmezi: Elektrik" ünitesinde kullanılan analojinin öğrenci başarısı, tutum, zihinsel modelleme ve kavram yanılgıları üzerine etkisi" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Analoji, Değişkenleri belirleme, Lamba parlaklığını etkileyen değişkenler, Beşinci sınıf öğrencisi, Analogy, Identifying variables, Variables affecting on the brightness of a bulb, Fifth grade student

Harman, G. ve Çökelez A. (2018). “Lamba parlaklığını etkileyen değişkenler ile değişkenleri belirlemenin öğretiminde analoji kullanımının etkisi”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 32(1), 63-91.