2021-06-18

İpekçioğlu, Roza Gül Bencuya

Bursa Uludağ Üniversitesi

In this study, it has been investigated whether the electrical energy needs of the agricultural plant, which have minimized their production range due to network deprivation in the Southeastern Anatolia Region (Northern Mesopotamia), can be met locally with small wind turbines to increase their product range. Turkey's largest development project in the Southeastern Anatolia Project (GAP), the topography where Tigris and Euphrates Rivers exist was investigated. Data from 24 meteorology stations in nine cities and their speed and direction data, Wind Energy Potential Atlas of the Renewable Energy General Directorate, and satellite images were analyzed simultaneously. In line with the information obtained, the wind characteristics and energy potential of the region have been determined. Also, considering the wind characteristics presence, possible power, and energy values from the small wind turbines that have been chosen as representative are presented. Finally, the capacity factors and the costs of these wind turbines have been compared, and their economic and technical installability has been examined.
Bu çalışmada, Güneydoğu Anadolu bölgesinde (Kuzey Mezopotamya) şebeke yoksunluğu sebebiyle üretimleri aksayan veya sınırlı kalan tarım tesislerinin elektrik enerji ihtiyaçlarının lokal olarak küçük rüzgar türbinleri ile karşılanabilirliği araştırılmıştır. Bölge olarak, Türkiye'nin en büyük kalkınma projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında olan Dicle ve Fırat nehirlerinin bulunduğu topografya ele alınmıştır. Toplam dokuz şehirdeki 24 meteoroloji istasyonuna ait veriler, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne ait Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası ve uydu görüntüleri eş zamanlı olarak incelenmiştir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda öncelikle bölgenin rüzgâr karakteristikleri belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca rüzgâr karakteristikleri dikkate alınarak temsili olarak seçilmiş küçük rüzgâr türbinlerinden muhtemel elde edilecek güç ve enerji değerleri ortaya konulmuştur. Son olarak da söz konusu rüzgar türbinlerinin kapasite faktörleri karşılaştırılmış ve ekonomik olarak kurulabilirlikleri irdelenmiştir.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Ali Vardar'ın danışmanlığında Roza Gül Bencuya tarafından yazılan ''Meeting local energy requirement from wind energy in areas without grid: Northern Mesopotamia" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Wind energy, Capacity factor, Small wind turbines, Northern Mesopotamia, Cost, Agricultural incentives, Rüzgar enerjisi, Kapasite faktörü, Küçük rüzgar türbinleri, Kuzey Mezopotamya, Maliyet, Tarımsal teşvikler

İpekçioğlu, R. G. B. ve Vardar, A. (2021). ''Meeting local energy requirement from wind energy in areas without grid: Northern Mesopotamia''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(2), 313-332.