2022-12-23

Gürel, Damla Nur

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri ile üstbilişsel okuma stratejileri kullandırma düzeyleri ve bunlar arasındaki ilişki çeşitli değişkenler açısından incelenmiştir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Sakarya ilinde görev yapan 359 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri; 21. Yüzyıl Öğreten Becerileri Kullanım Ölçeği ve Üstbilişsel Okuma Stratejileri Kullandırma Ölçeği (ÜOSKÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizi uygun betimsel parametrik istatistiksel yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri ve üstbilişsel okuma stratejileri kullandırma düzeylerinin yüksek olduğu, bununla birlikte 21. yüzyıl öğreten becerilerinden en fazla onamacı becerileri en az ise esnek öğretme becerilerini kullandığı; üstbilişsel okuma stratejilerinden ise en fazla okuma sonrası stratejilerini en az ise okuduğunu değerlendirme stratejilerini kullandırdıkları bulgularına ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerisi yaşa, mesleki kıdeme, sınıf düzeyine göre anlamlı farklılık göstermezken cinsiyet, sınıf mevcudu ve kurum değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Sınıf öğretmenlerinin üstbilişsel okuma stratejileri kullandırma durumları ise yaşa, mesleki kıdeme, sınıf mevcuduna, kuruma göre anlamlı farklılık göstermez iken cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre istatistiki açıdan anlamlı farklılık göstermektedir. Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri ile üstbilişsel okuma stratejileri kullandırma durumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
In this study, primary school teachers' 21st century teacher skills and levels of using metacognitive reading strategies and the relationship between them were examined in terms of various variables. The research was carried out with the relational screening method, one of the quantitative research methods. The study group of the research consists of 359 primary school teachers working in Sakarya. Research data; was collected with “21st Century Teacher Skills Use Scale” and “Scale of Metacognitive Reading Strategies”. Data analysis was performed using appropriate descriptive parametric statistical methods. As a result of the research, it was found that the primary school teachers had a high level of using 21st century teacher skills and metacognitive reading strategies, however, they used affirmative skills the most and flexible teaching skills the least among the 21st century teacher skills; Among the metacognitive reading strategies, it was found that they used the post-reading strategies the most and the reading evaluation strategies the least. While the 21st century teaching skills of primary school teachers do not differ significantly according to age, professional seniority, class level, but differ significantly according to gender, class size and institution variables. While primary school teachers' use of metacognitive reading strategies do not differ significantly according to age, professional seniority, class size and institution, but differ significantly according to gender and grade level variables. It has been determined that there is a positive and significant relationship between primary school teachers' 21st century teacher skills and their use of metacognitive reading strategies.

21. yüzyıl öğreten becerileri, Sınıf öğretmeni, Üstbilişsel okuma stratejileri, Tury teacher skills, Metacognitive reading strategies, Primary school teacher

Gürel, D. N. (2023). Sınıf öğretmenlerinin 21. yüzyıl öğreten becerileri ile üstbilişsel okuma stratejilerini kullandırma düzeyleri arasındaki ilişki. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.