C.I. reactıve black 5 boyarmaddesinin fotokalitik renk giderimi

2018-03-02

Bu çalışma kapsamında endüstriyel atıksuların arıtımında kullanılan ileri oksidasyon proseslerinden H2O2 (hidrojen peroksit) / UV (Ultraviyole) kullanımının C.I. Reactive Black 5 boyarmaddesinin fotokatalitik olarak renk giderimine etkisi araştırılmıştır. Numuneler hidrojen peroksit başlangıç konsantrasyonu, sıcaklık, pH, renk ve KOİ (kimyasal oksijen ihtiyacı) değerleri açısından incelenmiştir. Belirlenen koşullar altında renk giderim verimleri 0,5 ml/l H2O2 konsantrasyonunda nötr ortamda %99,71, asidik ortamda %99,76, bazik ortamda %94,81 ve KOİ giderim verimi ise sırasıyla %38,91 %41,44 ve %20,73 olmuştur. 0,5 ml/l H2O2 başlangıç konsantrasyonunda renk gideriminin en hızlı (55. dk’da %99 renk giderim oranı) asidik ortamda gerçekleştiği gözlenmiştir. En hızlı renk giderimi sonuçlarına ulaşılan asidik ortamda hidrojen peroksit başlangıç konsantrasyonu değiştirilerek denemeler yapılmıştır. Yapılan bu denemelerdeki 0,5 ve 2,5 ml/l H2O2 konsantrasyonları karşılaştırıldığında konsantrasyon artışının renk giderim hızını artırdığı gözlenmiştir (%99 renk verimine ulaşılan süre: 30 dk) ancak 2,5 ml/l ve 5 ml/l H2O2 konsantrasyonları arasında hidrojen peroksit miktarındaki artışa değecek bir fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak yapılan denemelerde C.I. Reactive Black 5 için elde edilen fotokatalitik renk giderim verimi; endüstriyel atıksuların arıtımında H2O2/UV uygulamasının başarıyla kullanılabilir olduğunu göstermiştir.
In this study, the use of H2O2 (hydrogen peroxide)/UV (Ultraviolet) process, from the advanced oxidation processes used for industrial wastewater treatment, has been investigated on photocatalytic color removal of C.I. Reactive Black 5 dye. The samples were examined for hydrogen peroxide initial concentration, temperature, pH, color and COD (chemical oxygen demand) values. The color removal rates reached were 99.71% in neutral medium, 99.86% in acidic medium and 94.81% in basic medium. Furthermore, the corresponding COD removal rates were 38.91% and 41.44% and 20,73, respectively. It was observed that the fastest color removal at the initial concentration of 0.5 ml/l H2O2 occurred in acidic medium (99% color removal rate at 55 min). Experiments were carried out by changing the initial concentration of hydrogen peroxide in the acidic medium, which reached the fastest color removal results. It was observed that the concentration increase increased the rate of decolorization (99% color yield time: 30 min) compared to the concentrations of 0.5 and 2.5 ml/l H2O2 in these experiments. However, between hydrogen concentrations of 2.5 ml / l and 5 ml / l H2O2 there was no difference in the increase in the amount of peroxide. As a result, photocatalytic removal of color obtained for C.I. Reactive Black 5; showed that H2O2/UV application can be used successfully in the treatment of industrial wastewater.

Tekstil atıksuları, Renk giderimi, pH, H2O2, UV, Textile effluent

Eren, S. (2018). "C.I. reactıve black 5 boyarmaddesinin fotokalitik renk giderimi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 23(1), 139-152.