The use of dogs in defense and security management in Turkey

2013-04-19

Begeç, Suat

The terrorism gained a new dimension after the terrorist attack on 11 September, 2001 and became unlimited like globalization. It is seen that today most of the wars are being made in urban areas or under the framework of UN for the purpose of “peace making” and “peace keeping”. But the Fight In Built Up Areas / Military Operations on Urbanized Terrain (FIBUA/MOUT) always brings together different requirements such as a different doctrine, tactic, technique, procedure, planning, training and equipment. As it is known, because of their having learned the cage life, their getting used to live with humans and their properties suitable for duties, the dogs have been one of the closest friends of human beings. These characteristics make the dogs superior to other animals, and make them advantageous for the mission in defense and security management, rural and urban areas, and mission against terrorism. It is required to know these cute and friendly animals and know how to benefit from them. This article focuses on possibility and capability of use of dogs in defense and security management in Turkey examples.
Terör, 11 Eylül 2001 tarihinde terörist saldırıdan sonra yeni bir boyut kazanmış ve küreselleşme gibi sınırsız olmuştur. Bugün savaşların kentsel alanlarda ya da "barışı sağlama" amacı veya "barışı korumak" için BM çerçevesinde yapıldığı görülmektedir. Bununla beraber, kentleşmiş arazi alanlarındaki askeri operasyonlar/mücadeleler her zaman, farklı doktrin, farklı gereksinimi, farklı taktiği, tekniği, prosedürü, planlamayı, eğitimi ve ekipmanı gerektirmektedir. Bilindiği gibi, kafes hayatı öğrenmiş, insan ile birlikte yaşamaya alışkın ve görev için uygun özellikleri ile köpekler insanın en yakın arkadaşlarından biri olmuştur. Bu özellikler köpekleri diğer hayvanlardan üstün kılar. Savunma ve güvenlik yönetimi, kırsal ve kentsel alanlarda ve terörizme karşı görev için onları avantajlı hale getirir. Bu sevimli ve samimi hayvanları bilmek ve onlardan yararlanmak için onları tanımak ve bilmek gereklidir. Bu makalede, Türkiye'de savunma ve güvenlik yönetimi için köpeklerin kullanım yeteneği üzerinde durulmaktadır.

Turkey, Türkiye, Management, Defense, Security, Dog, Savunma yönetimi, Emniyet, Köpek

Begeç, S. (2012). "The use of dogs in defense and security management in Turkey". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi, 31 (2), 51-61.