2024-01-30

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmanın amacı, STEAM alan öğretmenlerinin deneyimlemiş oldukları ters yüz öğrenme yaklaşımı hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi ve ters yüz öğrenme yaklaşımının akademik başarıya olan etkisinin incelenmesidir. Araştırma kapsamında ters yüz öğrenme yaklaşımıyla tasarlanmış 42 saatlik eğitimi içeren bir robotik ve kodlama kursu planlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu devlet okullarının ortaokul kademesinde görev yapan 3 fen bilimleri, 3 bilişim teknolojileri, 3 teknoloji ve tasarım, 2 matematik öğretmeni olmak üzere toplamanda 11 STEAM alan öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada karma araştırma yöntemlerinden gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verilerinin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde veriler araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak hazırlanmış olan 5 açık uçlu soru içeren yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Toplanan nitel veriler betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel bölümünde tek grup ön test – son test deneysel desen kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanması için STEAM alan öğretmenlerine araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış 25 soruluk bir başarı testi uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verileri SPSS programında yapılan Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel sonuçları incelendiğinde STEAM alan öğretmenlerinin ters yüz öğrenme yaklaşımı ve ters yüz öğrenme yaklaşımının alanlarında kullanılmasına yönelik görüşleri ortaya çıkmıştır. STEAM alan öğretmenlerinin görüşleri incelendiğinde ters yüz öğrenme yaklaşımının avantajlı yönlerinin fazla olduğu, bu yaklaşımın mevcut şartlarda kullanılmasının önündeki engeller kaldırıldığında STEAM alan derslerinde kullanılmasının derslerin verimini artıracağı görüşlerine ulaşılmıştır. Ters yüz öğrenme yaklaşımının bireysel öğrenmeyi desteklediği, hazır bulunuşluğu, öz güveni ve motivasyonu artıracağını ifade eden görüşlerin yanı sıra ters yüz öğrenme yaklaşımının her sınıf seviyesine, her ders ve konuya uygun bir yaklaşım olmadığını, öğretmenlerin sorumluluklarını ve iş yükünü artıracak bir yaklaşım olduğunu belirten görüşlere de ulaşılmıştır. Bununla birlikte STEAM alan öğretmenleri ters yüz öğrenme yaklaşımını kendi eğitim kariyerlerinde de kullanmak istediklerini belirtmişlerdir. Araştırmanın nicel verilerinin analizi sonucunda STEAM alan öğretmenlerinin ön test ve son test başarı puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç robotik ve kodlama kursunda kullanılan ters yüz öğrenme yaklaşımının etkisini ortaya koymuştur.
The aim of this research is to determine the opinions of STEAM field teachers about the flipped learning approach they have experienced and to examine the effect of the flipped learning approach on academic achievement. Within the scope of the research, a robotics and coding course including 42 hours of training designed with a flipped learning approach was planned. The study group of this research consists of 11 STEAM field teachers in total, 3 science, 3 information technologies, 3 technology and design and 2 mathematics teachers working at the secondary school level of public schools. In this study, embedded design from mixed research methods was used. Semi-structured interviews were conducted to collect the qualitative data of the research. In semi-structured interviews, the data were collected with a semi-structured interview form prepared by the researcher by taking expert opinions and containing 5 open-ended questions. The collected qualitative data were analysed by descriptive analysis method. In the quantitative part of the study, a single group pretestposttest weak experimental design was used. To collect quantitative data, a 25-question achievement test, developed by the researcher and whose validity and reliability studies were conducted, was administered to STEAM field teachers. The quantitative data of the study were analysed by Wilcoxon Signed Ranks Test in SPSS software. When the qualitative results of the research were analysed, the views of STEAM field teachers on the flipped learning approach and the use of the flipped learning approach in their fields were revealed. When the opinions of STEAM field teachers were examined, it was concluded that the flipped learning approach has many advantages and when the obstacles to the use of this approach under current conditions are removed, its use in STEAM field courses will increase the efficiency of the lessons. In addition to the opinions stating that the flipped learning approach supports individual learning and will increase readiness, self-confidence and motivation, there are also opinions stating that the flipped learning approach is not an approach suitable for every grade level, every lesson and subject, and that it is an approach that will increase teachers' responsibilities and workload has been reached. However, STEAM field teachers stated that they wanted to use the flipped learning approach in their own educational careers. As a result of the analysis of the quantitative data of the research, it was concluded that there was a significant difference between the pre-test and post-test success scores of STEAM field teachers. This result revealed the effect of the flipped learning approach used in the robotics and coding course.

Akademik başarı, Harmanlanmış öğrenme, Robotik ve kodlama, STEAM, Ters yüz öğrenme, Academic achievement, Blended learning, Flipped learning, Robotics and coding

Bölükbaş, E. (2024). STEAM alan öğretmenlerinin robotik ve kodlama eğitimi için tasarlanan ters yüz öğrenme ortamına ilişkin görüşleri ve akademik başarıları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.