Sığırlarda embriyo transfer uygulaması ve Türkiye açısından önemi

2009-12-21

Dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülkesinde sığırlarda uygulama alanı bulan embriyo transfer uygulaması, maalesef ülkemizde henüz saha şartlarında uygulama alanı bulamamıştır. Yöntemin pahalı olması ve son yıllara kadar büyük kapasitede sütçü işletmelerin olmaması embriyo transfer uygulamasına olan talebin ortaya çıkmasına engel olmuştur. Ancak, son yıllarda büyük çaplı sütçü işletmelerin kurulması ve hayvancılığın daha rasyonel ve bilinçli yapılmaya başlanması ile embriyo transfer uygulamasına olan ilgi artmaktadır. Dolayısıyla bu derlemenin temel amacı özellikle sahada çalışan veteriner hekimlere embriyo transferi uygulamasına ilişkin temel bilgileri aktarmak ve Türkiye açısından embriyo transfer uygulamasının önemini vurgulamaktır.
Unfortunately cattle embryo transfer application applied in many developed and developing countries of the world is not still applied in our country in the field conditions. Expensive cost of the method and lack of the high capacity dairy farms have prevented the demand for embryo transfer until recent years. However, the interest for embryo transfer has been increased because of the establishment of big dairy farms and application of cattle breeding rationally and consciously in recent years. Therefore, the aim of this review is to convey basic information about embryo transfer application especially to veterinarians working in the field and to highlight the importance of embryo transfer application for Turkey.

Sığır, Cattle, Embryo transfer, Euperovulation, Embriyo transferi, Süperovulasyon

Sağırkaya, H. (2009). "Sığırlarda embriyo transfer uygulaması ve Türkiye açısından önemi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 28(2),11-19.