Türk tekstil sanayiin dışa açılması

1986

Bu makalede Türk tekstil sanayiin dışa açılması konusunda ele alınan politikalar amprik bir şekilde ele alınarak tartışılmaktadır. Öncelikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde tekstil endüstrisinin dışa açık bir yapıdan nasıl ayrıldığına yer verilmiştir. Cumhuriyet döneminde uygulanan ithal ikameci politikanın tekstil sanayiine getirdiklerinin yanı sıra ihracata yönelik politikanın Türk tekstil sanayiine açtığı yeni ufuklar ortaya konulmuştur. Türk tekstil sanayiin dışa açılmasıyla, karşılaştığı sorunlar ve bunların çözümüne ilişkin pratik uygulama ve takip edilecek politikalar tartışılmaya çalışılmıştır.
In this article Turkish textile industry has been discussed from the point of import substitution and export biased industry policies. During the period of Ottoman Empire, textile industry's products were very famous around the world. But in the beginning of twentieth century new Turkish Republic has got nothing from the Empire. The import substitution policy has been applied till 1980. After 1980, with the incentive measures to export, textile industry achieved to increase its export nine times more. Nowadays export incereasing and import substitution policies are being tried to practice together.

Tekstil sanayii, İthal ikame politikası, Textile industry, Import substition policy

Dülgeroğlu, E. (1986). "Türk tekstil sanayiin dışa açılması". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(2), 1-7.