2024-01-12

Sağ, Samet

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu araştırmanın amacı dövüş sporcularının algılarına göre antrenör iletişim becerisinin sporcudaki sürekli öfke-öfke ifade tarzı ile ilişkisini belirlemektir. Araştırmaya 114 (%41,2) kadın ve 163 (%58,8) erkek olmak üzere toplamda 277 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Verilerin elde edilmesi amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Abakay ve Kuru (2009) tarafından oluşturulan Sporcu Algısına Göre Antrenör İletişim Becerisi Ölçeği ve Spielberger vd., (1988) tarafından geliştirilen ve Özer (1994) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Sürekli Öfke-Öfke İfade Tarzı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 24.0 paket programında tanımlayıcı istatistikler, Tek Örneklem T Testi, Anova ve Pearson Korelasyon testi ile analiz edilmiştir. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre sporcu algısına göre antrenörün iletişim becerisi ölçeği ile cinsiyet, yaş, medeni durum, millilik durumu ve eğitim durumu değişkenleri açısından anlamlı bir ilişki tespit edilmişken, gelir seviyesi ve spor yılı değişkeni açısından anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Sürekli öfke-öfke ifade tarzı ölçeğinin alt boyutlarından olan sürekli öfke alt boyutu ile bütün değişkenler arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öfke içte alt boyutu ile cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve millilik durumu değişkenleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmişken, yaş, gelir seviyesi ve spor yılı değişkenleri arasında anlamlı ix farklılık tespit edilmemiştir. Öfke dışta alt boyutu ile gelir seviyesi değişkeni hariç bütün değişkenler arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Öfke kontrol alt boyutu ile gelir seviyesi ve millilik durumu değişkeni arasında anlamlı farklılık edilmişken, cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu ve spor yılı değişkenleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Ayrıca sporcu algısına göre antrenör iletişim becerisi ölçeği toplam puan ile sürekli öfke-öfke ifade tarzı ölçeği; sürekli öfke alt boyutu arasında, öfke içte alt boyutu arasında, öfke dışta alt boyutu arasında, öfke kontrol alt boyutu arasında, negatif yönlü anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak ifade edilen bulgular antrenörlerin iletişim becerilerinin sporcuların öfke kontrolü ve ifade tarzlarında önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu nedenle öfke yönetimini ve öfkeyi daha etkili ifade etmeyi teşvik etmek için antrenörlerin iletişim becerilerinin geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
The aim of this research is to determine the relationship between the coach's communication skills according to the perceptions of combat sports athletes and the constant anger-anger expression style in the athlete. A total of 277 athletes, 114 (41.2%) women and 163 (58.8%) men, voluntarily participated in the study. Personal information form prepared by the researcher, Coach Communication Skills Scale According to Athlete Perception created by Abakay and Kuru (2009), and State-Traıt Anger Expressıon Style Of The Athlete Scale developed by Spielberger et al. (1988) and adapted to Turkish by Özer (1994) were used to collect the data. Data were analyzed with descriptive statistics, One Sample T Test, Anova and Pearson Correlation test in SPSS 24.0 package program. The significance level was set at 0.05 in all analyses. According to the findings obtained, a significant relationship was found between the coach's communication skill scale according to athlete perception and gender, age, marital status, nationality status and education status variables, while no significant relationship was found in terms of income level and sports year variables. A significant difference was found between all variables and the continuous anger sub-dimension, which is one of the sub-dimensions of the constant anger-anger expression style scale. A significant difference was found between the anger inside sub-dimension and gender, xi marital status, education status and nationality status variables, while no significant difference was found between age, income level and sports year variables. A significant difference was found between all variables except the income level variable and the anger outside sub-dimension. A significant difference was found between the anger control sub-dimension and the income level and nationality status variable, while no significant difference was found between gender, age, marital status, education status and sports year variables. Also, a non-significant negative relationship was found between the total score of the coach communication skills scale according to athlete perception and the continuous anger sub-dimension of the constant anger-anger expression style scale, between the anger inside sub-dimension, between the anger outside sub-dimension, between the anger control sub-dimension. As a result, the findings expressed show that coaches' communication skills play an important role in athletes' anger control and expression styles. Therefore, it has been concluded that coaches' communication skills need to be developed to encourage better management of anger and more effective expression of anger.

Antrenör, İletişim, Öfke, Sporcu, Anger, Athlete, Coach, Communication

Sağ, S. (2024). Dövüş sporcularının algılarına göre antrenör iletişim becerisinin sporcudaki sürekli öfke-öfke ifade tarzı ile ilişkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.