2024-01-11

Avgın, İrem

Bursa Uludağ Üniversitesi

Okul öncesi dönem müzik eğitiminde pek çok çağdaş müzik eğitimi yöntemi kullanıldığı bilinmektedir. Bu kapsamda Dalcroze, Kodaly, Suzuki ve Orff-Schulwerk gibi çağdaş müzik öğretim yaklaşımları, müzik eğitiminin hedeflerine ulaşabilmek için erken çocukluk eğitiminde kullanılmaktadır. Bununla birlikte Carabo-cone yöntemi gibi farklı öğretim yöntemlerinin de içerik açısından diğer çağdaş müzik öğretim yöntemleri arasında yer aldığı düşünülmektedir. Bu düşünce ile bu araştırmada Carabo-cone yöntemi ile gerçekleştirilen müziksel etkinliklerin 6 yaş çocuklarının temel müzik bilgisi kazanımlarına etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla “Carabo-cone yönteminin okul öncesi dönem temel müzik bilgisi kazanımlarına etkisi var mıdır?” sorusuna cevap aranmıştır. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma araştırma yönteminin hâkim olduğu bir süreç izlenmiştir. Araştırmanın nicel verileri tek grup son test deneysel desen, nitel veriler ise katılımlı gözlem tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bursa Nilüfer köy Özel Biliş Anaokulunun 6 yaş grubu sınıfında eğitim gören 16 çocukla oluşturulmuştur. Araştırmanın nicel verileri araştırmacı tarafından hazırlanan ölçme aracı ile nitel veriler ise araştırmacının deneysel süreçte tuttuğu günlüklerle elde edilmiştir. Araştırmada katılımcılara temel müzik bilgisi hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi amacıyla 10 hafta süreyle müziksel oyunların bulunduğu etkinlikler düzenlenmiştir. Araştırmanın nicel bölümünden elde edilen veriler JASP 0.17.2.0 programı ile nitel veriler ise içerik analizi yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda Carabo-cone yöntemi ile gerçekleştirilen müzikli etkinliklerin okul öncesi dönem çocukların dizeği tanıma, piyano dizeğini tanıma, nota isimlerini ve nota değerlerini tanıma kazanımlarına olumlu katkılarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışma kapsamında araştırmacının tutmuş olduğu günlükler doğrultusunda deney grubu çocukların etkinliklere katılmaktan keyif aldıkları, ders sürecini eğlenerek geçirdikleri ve somutlaştırılarak anlatılan temel müzik bilgisi konularını daha kolay kavradıkları gözlemlenmiştir.
It is known that various contemporary music education methods are employed in preschool music education. Within this context, contemporary music teaching approaches such as Dalcroze, Kodaly, Suzuki, and Orff-Schulwerk are utilized in early childhood education to achieve the goals of music education. Additionally, different teaching methods like the Carabo-cone method are considered to be among the contemporary music teaching methods in terms of content. With this thought, this research aims to evaluate the impact of musical activities conducted with the Carabo-cone method on the basic music knowledge acquisition of 6-year-old children. A mixed research method, where both quantitative and qualitative research methods were used together, was followed in the study. The quantitative data of the research were obtained through a single-group post-test experimental design, while qualitative data were obtained using participatory observation technique. The study group consisted of 16 children attending the 6-year-old class of Bursa Nilüferköy Private Biliş Preschool during the 2022-2023 academic year. The quantitative data of the research were analyzed using the JASP 0.17.2.0 program, and the qualitative data were analyzed using content analysis method. In the study, activities with musical games were organized for a period of 10 weeks to provide detailed information to the participants about basic music knowledge. According to the findings of the quantitative part of the research, it was concluded that musical activities conducted with the Carabo-cone method had positive contributions to the preschool children’s recognition of the musical scale, piano scale, note names, and note values. Furthermore, based on the diaries kept by the researcher during the experimental process, it was observed that the children in the experimental group enjoyed participating in the activities, spent the lesson time with pleasure, and grasped the fundamental music knowledge topics conveyed through concrete examples more easily.

Carabo-cone yöntemi, Çağdaş müzik eğitimi yöntemleri, Okul öncesi müzik eğitimi, Temel müzik bilgisi, Basic music knowledge, Carabo-cone method, Contemporary music education methods, Preschool music education

Avgın, İ. (2024). Carabo-cone yönteminin temel müzik bilgisi kazanımlarına etkisi: Okul öncesi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.