2004

Seymen, Oya Aytemiz

1990’ların ikinci yarısında, küresel ekonomiye paralel hızlı teknolojik gelişmelere ve çalışma yaşamını etkileyen çok yönlü sosyo-ekonomik değişmelere bağlı olarak, kariyer yazınında yeni paradigmalar tartışılmaya başlanmıştır. Bu paradigmaların da işaret ettiği gibi, kariyer ile ilgili en önemli değişiklik, onun geleneksel kalıplarının dışında bir nitelik kazanmasıdır. Kariyer modelleri her geçen gün daha hareketli, değişken ve –özellikle- sınırsız bir nitelik kazanmaktadır. Buna bağlı olarak, sıklıkla iş ya da işletme değiştirme, hiyerarşik kademelerin geleneksel anlamını kaybetmesi, örgütsel kariyer ve örgütsel bağlılık gibi kavramların bireysel kariyer ve öz-yönetim kavramlarıyla yer değiştirmesi vb. gelişmelerle karşılaşılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kariyer olgusundaki sınırsızlık ve değişkenlik yönündeki gelişimin nedenleri ve bunların bireysel ve örgütsel boyuttaki etkileri ile bu kapsamda geleceğe dönük beklentileri kapsayan yazınsal bir incelemenin sonuçlarını ortaya koymaktır.
New paradigms have been discussed on career literature since the second half of 1990s, depending on fast technological developments parallel to global economy and on multiple socio-economical changes affecting working life. As the paradigms refer to, the most outstanding change about career is that it has gained a quality different from its traditional view. Career models are getting more active, more variable and more protean every other day. Dependently, work or business change, new aspects appear on hierarchical lines, the concepts like organizational career and organizational dependence are left for individual career and selfmanagement, etc. The aim of this study is to put forward results of a literary investigation on the reasons for boundaryless and protean career, its individual and organizational affect and, in this respect, expectations from the future.

Kariyer yönetimi, Sınırsız kariyer, Dinamik/değişken kariyer, İnsan kaynakları yönetimi, Career management, Boundaryless career, Protean career, Human resource management

Seymen, O. Y. (2004). "Geleneksel kariyerden, sınırsız ve dinamik / değişken kariyere geçiş: nedenleri ve sonuçları üzerine yazınsal bir inceleme". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(1), 79-114.