Dağılmış parametreli kuvvetlendiricinin bilgisayar destekli tasarımı

2012-04-03

Özzaim, Cengiz

Bu çalışmada, DC - 2.5 GHz bandgenişliğine sahip dağılmış parametreli kuvvetlendiricinin (DPK’nın) bilgisayar destekli tasarımı sunulmaktadır. DPK’nın optimum kazanç, gürültü ve dönüş kaybı verebilmesi için Microwave Office (MWO) benzetim programı kullanılmıştır. Kuvvetlendiricinin karakterize edilmesinde devredeki aktif eleman tranzistörün saçınım parametrelerinden yararlanılmıştır. Tasarlanan devrenin benzetiminden DC - 2.476 GHz bandgenişliğinde yaklaşık olarak 16.64 dB kazanç elde edilmiştir. Ayrıca bu bandgenişliği üzerinde, gürültü figürünün 1.6 dB’den daha az, giriş dönüş kaybının -6 dB’den daha az, çıkış dönüş kaybının -8 dB’den daha az ve kararlılık faktörünün 1’den daha büyük olduğu görülmüştür.
In this study, computer aided design of DC - 2.5 GHz distributed amplifier (DA) is presented. In order to optimize the gain, noise and return losses of distributed amplifier, Microwave Office (MWO) programme is used. For the characterization of amplifier, scattering parameters of transistor which is active device of circuits are utilized. As a result, in DC - 2.476 GHz bandwidth, about 16.64 dB gain is obtained from the simulation of designed circuit. And also, in this bandwidth, noise figure is less than 1.6 dB, input return loss is less than -6 dB, output return loss is less than -8 dB, and stability factor is greater than 1.

Dağılmış parametreli kuvvetlendirici, Genişband, Dönüş kaybı, Saçınım parametreleri, Distributed amplifier, Broadband, Return loss, Scattering parameters

Hiçdurmaz, B. ve Özzaim, C. (2011). "Dağılmış parametreli kuvvetlendiricinin bilgisayar destekli tasarımı". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 16(2), 55-64.