Bilim, teknoloji ve sanat üzerine: Martin Heidegger düşüncesinde bir yolculuk

Martin Heidegger son dönemin en önemli düşünürlerinden biridir. Varlık ve Zaman adlı eseri, merkezinde öznenin yer aldığı batı metafiziğinin eleştirisidir. Heidegger özne yerine varlığı merkeze alarak bir varoluş tasavvuru geliştirmiştir. Bilim, Heidegger'e göre ortaçağda kilise doktrinlerinin yerini almıştır. Teknoloji ise varolma imkanlarını sınırlayan bir konuma yükselmiştir. Varlığın evi olan dil ise hala hakikati işaret etme imkanını taşımaktadır. Ancak şiirsel bir dille insan varlığı -Dasein -kendi yazgısını bulabilir ve düşmüşlükten kurtulabilir.
Martin Heidegger is one of the most important thinkers in contemporary world. His main book-Being and Time- is about the critics of west metaphysics. Heidegger has developed a way of thinking on being by using the term-Being- instead of subject/agent. According to Heidegger science is replaced with doctrines of church. Technology has had a status which constrains the possibilities of being. Language -house of being- is still has a potential to show truth. Only poetic language can help human being-Dasein- to find their own destiny.

Varlık, Bilim, Teknoloji, Sahici olamamak, Dasein, Being, Science, Technology, Inauthenticity

Gündüz, O. (2005). "Bilim, teknoloji ve sanat üzerine: Martin Heidegger düşüncesinde bir yolculuk". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 4, 104-110.