Ekonometrik modeller

1983

Saınuelson, Koopmans ve Stone (1954) ekonometriyi "gerçek ekonomik fenomenlerin, uygun karar alma metotları ile aralarında bağıntı kurularak, birlikte geliştirilen teori ve gözlemlere dayalı nicel analizi" olarak tanımlamaktadır. Bu tanımın da açıkça işaret ettiği gibi herhangi bir ekonometrik çalışmada üç temel öğe - teori, gerçekler ve istatistiki karar alma (sonuç çıkarma}- bulunmaktadır. Bu temel öğelere dayanan ekonometrik yaklaşım Şekil 1'de özetlenmektedir Herhangi bir ekonometrik çalışmanın temel öğelerinden biri olan teorinin kullanılabilir bir kalıp içinde geliştirilmesi gerekmektedir. Ekonometrinin amaçlan açısından en kullanılabilir kalıp, şekil de gösterildiği gibi, model ve özellikle ekonometrik model olmaktadır. Model -incelenmekte olan iktisadi fenomen için geçerli teoriyi özetlemektedir.

Ekonometri, Cebrik modeller

Ertaş, S. (1983) "Ekonometrik modeller". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(1), 183-209.